Varázslatos lemezbemutató koncert a Móriczban

2018. okt. 20.


Fotók: Halász Gyula

Pénteken lemezbemutató turnéjának második állomásán, Nagykanizsán adott koncertet a Borbély Mihály-Süle László jazz duó. A Móricz Zsigmond Művelődési Házban való fellépés apropójául a most megjelent Heartquake című CD szolgált, amiből a műsort összeállították. A kanizsai helyszín kiválasztása nem véletlen, hiszen Süle László (zongora) pályája kezdetén ezer szállal kötődött városunkhoz.

Az 1989 óta Finnországban élő zongorista, zeneszerző, pedagógus a '80-as években Nagykanizsán tanította a jazz-zongorázás alapjait. Süle László azonban nem csak tanított, hanem aktív szereplője is volt a helyi jazz-életnek. Szólistája volt a Kanizsa Jazz Együttesnek, a Hot Brass Bandnek és több alkalommal Tiborcz Ivánnal is játszott. 1995-ben a Városi Zeneiskolában egy karácsonyi koncert keretében, szóló zongorahangversennyel tért vissza régi sikerei helyszínére. Annak ellenére, hogy Süle László saját együttese a Synapsis nagyon ígéretesen indult, mégis egy finnországi tanári állást elfogadva Helsinkibe költözött, azóta is ott él. A most megjelent CD már a 14. a sorban. Az eddigi albumokon többnyire saját szerzeményei hallhatók. Érdekes, hogy a jazzt és a klasszikus zenét tanító zongorista szerzeményeiben is ez a kettősség köszön vissza. Így nem csoda, hogy sok fellépésén vonósokkal játszott együtt. Míg Süle László szólóban és együttesben egyaránt a jazz mellett a kortárs zenét preferálja, úgy az est másik fellépője inkább a délszláv és balkáni zeneiséget ötvözi koncertjein.

Borbély Mihály ennek megfelelően szaxofonon, tárogatón, furulyán és basszusklarinéton is játszik. A CD anyaga egy két évre visszanyúló koncertélmény nyomán született meg. Ezen régi és új kompozíciók hallhatók. Ezt hozták most magukkal Nagykanizsára. Borbély Mihály régebbi sikerszámait hangszerelte át duóra, míg Süle László olyan szerzeményekkel rukkolt ki, amik eddig CD-n még nem jelentek meg.

A koncert Borbély Mihály Sűrű csillagos éj szerzeményével kezdődött, majd Süle Lászlótól a Heartquake (Szívrengés) következett. Nem véletlen, hogy ez a CD címadó darabja, hiszen ebben mutatkozik meg leginkább az a magas szintű technikai tudás és zenei világ, ami Süle Lászlót jellemzi. Az erős balkéz-játék itt is sikeresen pótolja a basszus és a ritmushangszerek hiányát. Briliáns! Az akusztikus esten több duóra áthangszerelt szám hangzott el. Ilyen volt az Üveghegy (Borbély) és a Kővirág (Süle) kompozíció. A végig lírai számok sorát csak néha szakította meg egy-egy erősebb hangzású darab, mint például a Cardiology. A mainstream vonaltól eltérő, inkább a kortárs zenéhez közelítő koncerten azért jelen voltak a népzenei ihletésű szerzemények is. Ezt Borbély Mihály hozta a repertoárba, aki egész fúvósarzenállal érkezett a Móricz Zsigmond Művelődési Házba. A szokásos szaxofon hangzás mellett jó volt hallani a tárogató, a basszusklarinét és a furulya hangjait. Nagyon érzelem gazdagon szólt a Gyere hozzám estére című balladában a tárogató. A koncert végeztével egy-egy ráadás szám következett. Az első egy Bartók Béla inspiráció, míg a másik egy Süle szerzemény, a Könnyű ébredés. Nagyszerű, szép este volt. Köszönjük tanár urak!

Halász Gyula