Z generációsok – a jövő munkavállalói

facebook megosztás

Nem beskatulyázhatók, hanem egyediek; ami profi, az untatja őket, és ugyanúgy igénylik a személyre szabott törődést, mint mindenki – ilyennek látja a mai fiatalokat Trunk Tamás DABLTY. A 15 éves youtuber-véleményvezér a Pannon Egyetem által szervezett workshopon beszélt minderről. A Zalakaroson megtartott szakmai program a beiskolázás és a munkavállalás témakörét járta körül a Z generáció szemszögéből.

A 15 éves Trunk Tamás, azaz DABLTY az utcai sportcipők világában nőtte ki magát véleményvezérré. A YouTube-on 16 ezer fős követőtábora van, és fiatal kora ellenére már több márkával is együtt dolgozik. Tavaly jelent meg első könyve Márkák, sneakerek, Z generáció címmel.


Trunk Tamás egy sneaker-újdonságot mutat be egyik videójában, amit már több mint tízezren láttak
(Kép: YouTube)

Trunk Tamással Zalakaroson találkozhattak azok, akik részt vettek a Pannon Egyetem szakmai programján, amely a jövő munkahelyét járta körül a leendő munkavállalók, vagyis a Z generáció szemszögéből. Elhangzott: a fiatalok számítanak álmaik megvalósításában a felnőttek támogatására, valamint fontos nekik a személyre szabott törődés.

– Mivel globálisan növünk fel, mi vagyunk az első globális generáció, sokan azt gondolják, hogy mi mind ugyanolyanok vagyunk, pedig ez nincs így szerintem. Sokszínűek vagyunk, és ennek megfelelően kell velünk bánni – hangsúlyozta DABLTY.

Arról, hogy az oktatás miként tud lépést tartani a Z generációval, illetve azzal szemben milyen elvárásokat fogalmaznak meg a munkavállalók, a Pannon Egyetem munkatársai beszéltek.


Dr. Kővári Edit az oktatás 21. századi kihívásairól beszélt

– Csináltunk egy felmérést egy nemzetközi projekt, a LELLE keretében, s azt láttuk, három kompetencia szükséges: az egyik a problémamegoldás, a másik a kritikus gondolkodás, a harmadik pedig a saját tanulásuk menedzselése – sorolta dr. Kővári Edit egyetemi docens. – Mi próbálunk a XXI. században ezekre a kompetenciákra fókuszálni, és ezeket fejleszteni, de úgy gondoljuk, ezt már a középiskolában el kellene kezdeni.

Erre teremt majd lehetőséget egy új Erasmus+ pályázat, a LELLE2, amely során középiskolákban folytatódik ugyanez a kompetenciafejlesztés. A rendezvényen résztvevő tanárok, igazgatók tapasztalatai szerint is új pedagógiai módszerekre van szükség a Z generáció esetében.

– Ők már hozzá vannak nőve az okostelefonokhoz, az internetet nem nagyon tudják nélkülözni. Nekünk, tanároknak új módszereket kell kitalálni, ha el akarjuk érni őket – mondta el kérdésünkre Szűcs Gergely, a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium intézményvezetője.

A workshop, amelyen a duális képzésről is hallhattak az érdeklődők, a Pannon Egyetem egy jövő tavasszal induló videópályázatának felvezető rendezvénye volt.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.