A dió, az ősz legsokoldalúbb gyümölcse

2018. nov. 22.

Tudták, hogy leghasznosabb gyümölcseink egyike a dió? Termésének legfontosabb része a rendkívül egészséges dióbél, de felhasználják a héját, a levelét és fa alapanyagként is a legértékesebbek egyike. Az alábbiakban sorra vesszük a barna termés pozitívumait.

Évezredek óta ismerjük pozitívumait

Bár ma már a diót többnyire sütemények, édességek alapanyagaként használjuk, de jó tudni, hogy a diót a gyógyászatban már nagyon régóta alkalmazzák. A tudósok szerint Kr. e. 9000-ben – vélhetően az egykori Perzsia területén – már fogyasztottak őseink diót. Az ókori görögök is ismerték pozitív tulajdonságait, ők sebek gyógyítására és fertőtlenítésre, valamint féregűzőként használták. A középkorban reuma és idegpanaszok ellen teát készítettek belőle. A dió Magyarország területén őshonosnak számít – egyes krónikák úgy tartják, már honfoglaló őseink is fogyasztották. A népi gyógyászatban gyakran alkalmazták a diót, belsőleg vértisztítóként, bél- és gyomorhurut ellen, külsőleg sebkezelésre. A dió hosszú évszázadokra visszavezethető sokszínű felhasználása nem véletlen, hiszen a növény az egészséges zsírok, a rostok és fehérjék gazdag forrása, de javítja a szív és a csontok állapotát, és segíthet a testsúly csökkentésben is. Kitűnő magnézium- és cinkforrás, káliumot, vasat, foszfort és kalciumot is nagy mennyiségben tartalmaz, de a friss dió B- és C-vitamin tartalma is szép eredményeket mutat.

Jót tesz a szívnek

Tudományos elemzések kimutatták, hogy a dióban található telítetlen zsírsavak csökkentik a káros koleszterin és trigliceridszinteket, ezzel együtt pedig visszaveszik a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a stroke és a szívroham kockázatát. Az egyik brit egészségügyi szaklapban publikált tanulmány szerint 37 százalékkal alacsonyabb a szívkoszorúér-betegség kockázata azoknál, akik hetente több alkalommal fogyasztják az olajos gyümölcsöt. A kutatás szerint napi két és fél deka dió elfogyasztásával gondoskodhatunk a szükséges omega-3 bevitelről, amellyel az érfalak védelme mellett sokat tehetünk vérnyomásunk szinten tartásáért is. A koleszterin- és a vérnyomásproblémák megelőzése mellett a dió segít rugalmasan tartani az érfalakat, így hozzájárul a vérrögképződés megelőzéséhez.

Hasznos az agynak

A dió ásványi anyagainak köszönhetően csökkenti a stresszt és segíti az agyunk működését is. Az Omega-3 csökkenti az agyban az oxidatív stresszt, de támogatja az agyi jelátvitelt és segíti az idegsejtek fejlődését. A dióban lévő más fontos tápanyagok, mint az E-vitamin, a folát és az ellaginsav szintén hozzájárulnak a memóriafunkciók megfelelő működéséhez. Ráadásul a dióban nagy arányban található omega-3 zsírsavaknak fontos szerepük van a hangulati zavarok, a depresszió kezelésében is.

Segíti a diétát

A legújabb tanulmányok szerint a diófélék segítenek megfékezni az étvágyat a szerotoninszint növelő hatásuk révén. A benne található rost fokozza a teltségérzetet, tehát kevesebb tápanyagbevitellel is hamarabb jóllakottnak érezzük magunkat. A diétázók hajlamosak távol tartani magukat a dióféléktől magas kalóriatartalmuk miatt, pedig a diófélék nagyon kevés szénhidrátot tartalmaznak, így napjainkban az alacsony szénhidrát tartalmú diéták hatékony összetevői lehetnek. Amellett, hogy rendben tartja koleszterinszintünket, a dió omega-3 zsírsav tartalma javítja a szervezet inzulin termelését is, így cukorbetegeknek és arra hajlamosaknak különösképpen ajánlott a fogyasztása.

A dió szépít is

A dió meglehetősen sok E-vitamint is tartalmaz, mely a bőr szépségének fontos alappillére, így a szépségipar is előszeretettel használja. Hatóanyagai miatt leginkább külsőleg alkalmazzák különféle bőrproblémákra, olajosságának és kiváló bőrnyugtató hatásának köszönhetően a dió segít megvédeni a bőrt a kiszáradástól, de csökkenti a kialakult gyulladásokat is. A dióból készült kozmetikumok sokat segíthetnek a bőrproblémák kezelésében, az egyszerű pattanásoktól kezdve a kelések, fekélyek és az ekcéma borogatásához készítendő esszencia összeállításához. A dióból készült olajat, vagy főzetet gyakran használják, mint „bázis olaj” különböző kozmetikai és masszázs szerekben, a növényből készített fürdő pedig aranyérre kiváló, de bőrkiütések és bőrbetegségek esetén is alkalmazható.

Forrás: termalfurdo.hu