A kínai Fudan Egyetem magyarországi felsőoktatási tevékenységének támogatása

facebook megosztás

Az egészségügyi törvénycsomag általános vitájának lezárása után a Fudan Egyetem magyarországi felsőoktatási tevékenységének támogatásáról szóló megállapodás kihirdetésének vitájával folytatta munkáját a parlament csütörtökön.

 A Fudan Egyetem magyarországi felsőoktatási tevékenységének támogatásáról szóló magyar-kínai megállapodás kihirdetése    

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára expozéjában azt mondta: a Magyarország és Kína között a sanghaji központú Fudan Egyetem magyarországi felsőoktatási tevékenységének támogatásáról szóló megállapodás hasznossága kétségbevonhatatlan a magyar hallgatók lehetőségeit és a versenyképességre gyakorolt kedvező hatást illetően.    

Magyarország eddig is kiemelt és stratégiai partnerként tekintett Kínára, amely elismeréssel és érdeklődéssel fordul Magyarország felé - hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, a kapcsolatok minden területén - az oktatásban is - számos projekt, kezdeményezés indult és működik sikeresen.    

A magyar és a kínai felsőoktatás a korábbiaknál is szélesebben működhet együtt, a Fudan Egyetem itteni működése magyarországi érdek, és elősegíti a kapcsolatok elmélyítését is - zárta szavait Schanda Tamás.    

Csenger-Zalán Zsolt (Fidesz) úgy fogalmazott: a mostani megállapodás a keleti nyitás egyik építőköve. A Fudan Egyetem a három legjobb kínai egyetem közé tartozik - hívta fel a figyelmet, támogatásáról biztosítva a javaslatot.    

Farkas Gergely (Jobbik) szintén jelezte támogatását, előremutatónak nevezte a javaslatot, hangsúlyozva, hogy bővül a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi kapcsolatrendszere.    

Szabó Sándor (MSZP) közölte: a szocialista frakció minden olyan megállapodást támogat, amely a nemzetközi felsőoktatási együttműködést segíti.    

A jobbikos és a szocialista vezérszónok is felvetette ugyanakkor a CEU ügyét is. Szabó Sándor azt mondta: a CEU mindent megtett ahhoz, hogy Magyarországon működhessen.    

Ezután Sneider Tamás levezető elnök lezárta a vitát, Cseresnyés Péter, az ITM parlamenti államtitkára zárszavában pedig azt emelte ki, hogy a Fudan Egyetemnek 29 ezer hallgatója van, az intézmény egyben Kína egyik legnagyobb kutatóegyeteme.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.