A mozigépész ajándéka

facebook megosztás

Mintegy kétszáz filmet ajándékozott a Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesületnek a szepetneki Panka Sándor. A régi nagykanizsai mozi munkatársa azt szerette volna, ha gyűjteménye az utókornak is megmarad. A filmeket a keszthelyi egyesület rendezvényein vetítik majd.

A szepetneki Panka Sándor 1972-től 1998-ig dolgozott a Béke, későbbi nevén az Apolló Moziban. A mozigépészt mindenki ismerte a városban, különösen a gyerekek, hiszen gyakran vetített nekik.

– Jártam ki óvodákba vetíteni. Egy alkalommal jött velem szemben az Erzsébet téren egy anyuka és a kisfia. A kisfiú így köszönt nekem: csókolom, mozis bácsi. Meglepődtem, és kérdeztem, tőle, hogy hát megismersz? Azt mondta: meg, nekünk szoktál vetíteni – idézte fel pályafutása egyik emlékét.

A nyugalmazott mozigépész a régi kanizsai mozi bezárásakor megmentette a kópiákat az enyészettől, nemrég azonban úgy döntött, a gyűjtemény nagy részét, mintegy 200 oktató-, természet-, úti és játékfilmeket odaajándékoz a Magyar Film és Médiatörténeti Egyesületnek.


Panka Sándor és Szávics Gyula

– Az a tervünk, hogy amelyik filmet lehet használni, azt vetíteni fogjuk majd a nyugdíjasok, gyermekek, s egyáltalán minden érdeklődő részére a filmklubunk keretében – mondta Szávics Gyula egyesületi elnök.

A két éve alakult egyesület rendszeresen kap felajánlásokat az ország különböző részéről, de mint azt a szervezet elnöke elmondta, nagyon ritka, hogy valaki – Panka Sándorhoz hasonlóan – több száz filmet ajándékozzon oda. A szepetneki férfinak egyébként még mindig van két működőképes mozigépe, amelyről a dédunokájának vetít, moziban viszont 1998 óta nem járt.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.