A régi fény ragyogjon!

facebook megosztás

Felragyogott a régi fény Nagykanizsán – itt mutatták be először szélesebb közönség előtt azt a dokumentum-drámát, amely a szigetvári ostrom végnapjait örökíti meg. A Gerebics Sándor rendezte, A régi fény ragyogjon – Szigetvár 1566 című filmben három nagykanizsai hagyományőrző is szerepet kapott.


„A feladatunk az, hogy megéljük, amit az őseink ránk hagytak”. Németh Zoltán, Kocsis Edit és Kovács Bálint a bemutatón (Fotó: Gergely Szilárd)

„Csak törpe nép felejthet ős nagyságot, Csak elfajult kor hős elődöket; A lelkes eljár ősei sírlakához, S gyújt régi fénynél új szövetneket. S ha a jelennek halványul sugára: A régi fény ragyogjon fel honára!”, írja egyik költeményében Garay János. A Zrínyi Miklós híres kitörését is megörökítő film készítői az 18121853 között élt költőtől, újságírótól kölcsönözték az első alkalommal Nagykanizsán bemutatott dokumentum-dráma címét. A produkció előzményeiről az egyik kanizsai szereplő, Kocsis Edit mesélt.

Még 2016-ban, a Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulójára megalakult Zrínyi Miklós Szigetvár 1566 Emlékbizottság elnöke, dr. Hóvári János történész, turkológus felkérte dr. Négyesi Lajos hadtörténészt arra, hogy írja meg a végzetes szeptemberi napok történéseit. Ez alapján azóta is minden évben bemutatják a Zrínyi Napokon az ostrom leghíresebb jelenetét, a kitörést, többszáz hagyományőrző közreműködésével.

Kocsis Edit a Zrínyi-Újvár kutatás révén került kapcsolatba dr. Négyesi Lajossal, aki megbízta őt a történelmi játék konferálásával, illetve egy szerepet is adott neki.

– Én alakítom Szecsődi Máté feleségét – mondja. – Amikor dr. Négyesi Lajos megkeresett, megkérdeztem, mi is lenne pontosan a feladatom. Azt válaszolta,hogy majd elrabolnak a törökök, és sikítanom kellene. Gondoltam, ezzel biztosan nem lesz probléma, bár azért a Zrínyi Napok és a forgatás végére kellőképpen berekedtem.

Ahhoz a részhez, amikor Szecsődi Mátét a családja szeme láttára lefejezik, Kocsis Edit a versmondásban szerzett, több évtizedes rutinját hívta segítségül – a hitelesség titka a belső átélés, ő is erre törekedett. Szecsődit a szintén kanizsai Németh Zoltán játszotta, aki elárulta: újra 20 évesnek érezte magát, amikor felsorakozott vele szemben az állig felfegyverkezett török sereg.

– Azt hiszem, a hozzánk hasonlóknak kötelességük minél több ilyen kezdeményezésben részt venniük – hangsúlyozza Zoltán, a Thúry Toportyánok egyik hadnagya. – Egyetértünk Sebő Ferenccel, aki szerint a hagyomány nem rab, de nem is beteg, hogy őrizni vagy ápolni kelljen – a feladatunk az, hogy megéljük, amit az őseink ránk hagytak.

Németh Zoltán lubickolt karaktere bőrében, hiszen amellett, hogy átélhette a benne rejlő magyar virtust, még lovagló tudását is megcsillogtathatta. A Zrínyi Napokra magával vitte a Thúry Vitézlő Oskola tagját, Kovács Bálintot, majd a következő évben még más fiatalokat is, akik szintén feltűnnek a filmben.

– Kocsis Edit meghívására, az emlékévben mentünk ki először Zolival szerepelni, de akkor még csak statisztáltunk. Viszont ez annyira jól ment, hogy a következő évben már visszahívtak minket – idézi fel Bálint, aki Zrínyi Miklós fiának, Györgynek a zászlótartójaként került fel a stáblistára. – Örömmel csatlakoztunk újra, azt azonban csak később tudtuk meg, hogy ezúttal forgatnak isa rendezvényről. Hatalmas élmény volt, s a magam részéről azt sem bántam, amikor egy-egy jelenetet újra kellett venni, mert legalább annál tovább csinálhattam azt, amit szeretek.

A Medgyaszay Házban tartott premieren a rendező, Gerebics Sándor is részt vett. Mint mondja, a stábot nemcsak a történelmi játék látványos csatajelenetei, hanem a belső vár különleges atmoszférája is magával ragadta, hiszen ott jártak, ahol annak idején Zrínyi.

– A magyar történelmi filmek terén most egy újabb fellendülés tapasztalható – véli a szakember. – Két hete ott voltam a digitálisan felújított Egri csillagok vetítésén: a 4K minőségnek köszönhetően szinte új film született, amit mindenki szájtátva nézett. Úgy gondolom, ezeket a történeteket nem lehet elégszer elmesélni, s különösen igaz ez a szigetvári ostromra, amiről bár mindannyian tanultunk, mégsem tudunk eleget.

Ennek érdekében a készítők nem pusztán rögzítették a Zrínyi Napokon előadott kitörést, hanem beépítették – a szigetvári hagyományőrzők vezetője, Horváth Róbert által rendezett, a várostrom előzményeit felelevenítő produkcióval együtt –a dokumentum- és a játékfilmek eszköztárát ötvöző alkotásba. Neves történészekkel készítettek interjúkat, amelyeket animációs betétekkel, valamint a hagyományőrzők játékával illusztráltak.

Az A régi fény ragyogjon – Szigetvár 1566 a kanizsai ősbemutató után folytatja vándorútját: a tervek szerint még az idén Pécsen és Szigetváron, januárban pedig Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében vetítik le, sőt, a film várhatóan a Dublinban és Los Angelesben élő magyar közösségekhez is eljut. A rendező bízik abban, hogy hamarosan valamelyik csatorna is a műsorára tűzi, hogy még többen láthassák a mintegy félezer hagyományőrző odaadó közreműködésével készült, ötvenperces dokumentum-drámát.

Nemes Dóra

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.