A világhírű Beriozka a kanizsai közönséget is elvarázsolta

facebook megosztás

Kitavaszodott a HSMK-ban: az orosz „nyírfácskák” a kanizsai közönséget is elvarázsolták. A világhírű Beriozka – Állami Akadémiai Táncművészeti Együttes magyarországi turnéja részeként lépett fel a Hevesi Sándor Művelődési Központban.

A ma már védjegyének számító koreográfiát, a beriozkát is előadta az orosz táncegyüttes női kara. A földig érő szoknyák elrejtik az apró tánclépéseket, így a nézőben az a benyomás támad, mintha a táncosok siklanának a színpadon. A műsorszámban – ahogy az egész produkcióban – fontos szerepe van a kosztümöknek.


Az ikonikus beriozka sem maradhatott el a repertoárból

– Az a ruha, amit most viselek, már hetvenéves. A színe – a fehér és a vörös – a napot és a fényt szimbolizálja. Az első műsorszámban, ami éppen a beriozka lesz, a jobb kezünkben egy nyírfaág lesz, amely hitünk szerint tisztítja a lelket, a bal kezünkben pedig egy kék kendőt tartunk, amely a felhőt jelképezi – mondta el kérdésünkre Valentina Nikolaeva, az együttes egyik szólistája.

A beriozka, amely magyarul „nyírfácskát” jelent, egy csapásra híressé tette a kezdetben csak nőkből álló együttest. A társulat ma már hetven, 15 év 35 év közötti táncossal járja a világot.


Ma már férfiak is tagjai lehetnek a társulatnak

– A táncosok kiválasztásakor elsősorban a felsőfokú végzettséget és magas szintű tánctudást tartjuk szem előtt, valamint azt, hogy karakteres, szláv arcuk legyen. A legfontosabb azonban az, hogy szívből táncoljanak, és az orosz lélek megjelenjen a színpadon – hangsúlyozta Vasily Stodushbyy, a Beriozka – Állami Akadémiai Táncművészeti Együttes igazgatója.

Az esten bemutatott, látványos koreográfiák az élet szépségét hirdették, de az együttes többször megmutatta a lírai oldalát is. A Beriozka kevesebb mint egy hónap alatt tizenhét magyarországi városban lép fel, a nagykanizsai előadás után Gyöngyösre utaztak a táncművészek.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.