Állatkínzók és a volt párját terrorizáló férfi is bíróság elé áll holnap

Csütörtökön É. M. személyi szabadság megsértésének bűntette miatt megy a Keszthelyi Járásbíróság elé, míg Lentiben O. Z. és társa állatkínzás vádjával kényszerül a bírói pulpitus elé állni.

Követte, majd terrorizálta volt párját a féltékeny férfi

Követte, majd terrorizálta volt párját a féltékeny férfi: nem engedte hazamenni, autóját megrúgta, őt magát rángatta. A keszthelyi ügyészek nem voltak elnézőek: negyed órás „produkciója” miatt négy bűncselekmény elkövetésével is megvádolták, ítéletet a Keszthelyi Járásbíróság dr. Szilbereki-Vajda Dóra vezette büntetőtanácsa fog majd hozni az ügyben.

Az É. M. vezetéknevű férfi egy éven át érzelmi kapcsolatban állt a sértettel, aki azonban 2015-ben szakított vele. A terhelt a szakítást követő években időnként felvette a sértettel a kapcsolatot, és voltak olyan időszakok, amikor beszélgettek is egymással. Rendszeres kommunikációra 2017 áprilisától kezdődően került sor kettejük között, azonban egy idő után É. M. mindent tudni akart a sértett magánéletéről, sőt, a nőnek arról részletesen be is kellett számolnia. É. M. titokban figyelni kezdte az egyik keszthelyi üzletben dolgozó nőt, így történt ez tavaly nyáron is. A sértett 2017. július 10. napján, este 8 óra tájékában fejezte be a munkát, majd Peugeot 206 típusú személygépkocsijával egyik ismerősét elvitte Hévízre, ezután pedig hazaindult. Nem tudta, hogy a terhelt már a munkahelyétől kezdve, titokban követte őt.

20 óra 15 perc körül járhatott az idő, mikor a sértett Cserszegtomajon, a Bikedi sor és a Sümegi út kereszteződésének közelében, egy gépjármű felhajtónál megállt gépkocsijával. Ekkor É. M. is leparkolt mögötte, majd odament a sértett Peugeot-jához, és annak bal oldali, hátsó karosszéria elemébe belerúgott, mely ennek következtében behorpadt. Ezután a nő is kiszállt a gépjárműből, és hangos szóváltás alakult ki a sértett és a terhelt között. Egy idő után a nő ezt megelégelte, és el akarta hagyni a helyszínt, azonban a férfi közölte vele, hogy élvezi a kialakult helyzetet, és még egy ideig nem fogja megengedni neki, hogy haza menjen. Mikor a nő mégis beszállt a gépkocsijába, elindította a motort, és megpróbálta elhagyni a helyszínt, É. M. a még nyitott ajtón keresztül a Peugeot 206-ost leállította, az indító kulcsot magához vette, majd a sértettet a bal alkarjánál fogva kihúzta a járműből. Továbbra is folytatódtak a szóváltások, mely során a sértett legalább három alkalommal megkérte a terheltet, hogy engedje meg neki, hogy hazamenjen, a terhelt azonban esetenként a sértett elé állt, vagy megfogta a karját, így megakadályozva azt, hogy a nő a helyszínről elmenjen. Mivel a sértettnek időközben haza kellett volna érnie, az aggódó édesapja telefonon kereste őt. A telefonbeszélgetés során a sértett sietve előadta, hogy hol tartózkodik és mi történt vele, így az apa gépjárművel a segítségére indult. Mikor É. M. meghallotta, hogy a nő miről beszélt édesapjával, a Peugeot még mindig nála lévő indító kulcsát 2-3 méter távolságra eldobta a fűbe, majd szitkozódások közepette beszállt a gépkocsijába, és elhagyta a helyszínt.

A keszthelyi ügyészek nem voltak elnézőek, és több bűncselekmény elkövetését is felrótták a féltékeny, magáról megfeledkezett férfinak. É. M. vádlott azzal, hogy legalább 5 percig a sértettnek nem adta vissza a gépjárműve indító kulcsát, illetve azt sem engedte meg neki, hogy akár gyalogosan a helyszínről távozzon, a nőt személyi szabadságától megfosztotta. Ugyanakkor cselekményével a sértett bal alkarján karcolásos sérüléseket idézett elő, a Peugeot megrongálásával pedig 78 ezer forintos kárt okozott. Ezeken túlmenően, É. M. terhelt kihívóan közösségellenes, erőszakos cselekménye arra is alkalmas volt, hogy Cserszegtomajon, a Bikedi sor és a Sümegi út kereszteződésének közelében tartózkodó, illetve arra közlekedő személyekben megbotránkozást, riadalmat keltsen. Mindezek miatt a férfit személyi szabadság megsértésének bűntettével, garázdaság vétségével, rongálás vétségével, valamint testi sértés vétségével is megvádolta a Balaton-parti város ügyészsége. A holnapi, folytatólagos tárgyaláson a vádlott és tanúk kihallgatása várható.

Éhen, szomjan, orvosi ellátás nélkül tartotta egy férfi és egy nő a kutyáit Pákán

Éhen, szomjan, rövid láncon, orvosi ellátás nélkül tartotta kutyáit egy férfi és egy nő Pákán. A Lenti Rendőrkapitányság munkatársai tavaly augusztusban találták meg a három kutyát kórosan alultáplált és meggyötört állapotban: a testüket kezeletlen sebek borították, bordáik kilátszottak, erősen sántítottak. Az állatok előtt élelem és ivóvíz egyáltalán nem volt, amikor az állatvédők ellátták őket, azonnal inni kezdtek. A férfi és a nő ellen állatkínzás bűntette miatt emeltek vádat, O. Z. és társa holnap áll először a Lenti Járásbíróság dr. Horváth Zsolt vezette büntetőtanácsa elé.

O. Z.még 2016. november 25. napján fogadott örökbe a megyeszékhelyi Bogáncs Állatvédő Egyesülettől egy akkor 4 éves, közepes testű, zsemleszínű, Rocky névre hallgató, ivartalanított staffordshire terrier kutyát, amelyet Lenti környéki tartózkodási helyére vitt. Itt az állatot 2017 júniusának végéig tartotta, majd ekkor egy nő – a féltestvére – pákai ingatlanára költözött, ahová magával vitte a kutyáját is. A nő udvarán a féltestvére által hozott kutyán kívül még két eb lakott: egy pár hónapos, német juhász jellegű, rajzos szuka, valamint 2017 júliusától egy 2 év körüli, közepes testű, fekete-fehér színű, staffordshire terrier kan.

A férfi és a nő az állatok tulajdonukba kerülésétől kezdve, egészen a rendőri intézkedés napjáig terjedő időszakban az időjárási viszontagságok elől védelmet nyújtó körülményeket nem biztosítottak. A férfi staffordshire terrier kutyája, valamint a nő német juhász kölyökkutyája az udvaron szabadon volt, a hőség elől a növényzet alá bújva kerestek menedéket, míg a nő a fekete-fehér staffordshire terrier kan kutyát az udvar hátsó részében, egy kb. 2 méter hosszúságú láncra kötötte ki egy használhatatlan állapotú kutyaól mellé. A szerencsétlen állatot ezt követően már nem is engedte szabadon, rendszeres mozgatásáról nem gondoskodott.

A férfi és a nő 2017 nyarán a kutyáikat éheztették, élelemmel rendszertelenül, heti egy-két alkalommal látták csak el. Ezen időszakon belül a vádlottak – a nő pár hetes nyaralási célzattal, míg a férfi ismeretlen célból – el is hagyták a pákai  ingatlant, amely időre az állatok ellátását a nő által ideiglenesen befogadott, 2017. július végétől 2017. augusztus 13-14. napjáig az ingatlanon tartózkodó ismerősére bízták. Azonban az ebek élelmezéséhez szükséges kutyatápot vagy ételt nem biztosítottak, így az állatok egy körülbelül kéthetes időszakban alig kaptak élelmet. Mikor 2017 augusztusának közepén az ingatlant felügyelő személy a házból eltávozott, erre felhívta O. Z.vádlott figyelmét. Azonban a terheltek ezzel nem foglalkoztak, a kutyáik ellátásáról nem gondoskodtak, azokat élelem és víz nélkül hagyták az ingatlanon. Az éheztetés következtében mindhárom négylábú kachexiás, kórosan sovány állapotba került.

A férfi Rocky nevű kutyája – általa is tudottan – jobb hátsó végtagján krónikus csípőízületi (degeneratív) elváltozásban szenvedett, combizom-sorvadása volt, amely az állatnak állandó fájdalommal járt, ezért folyamatosan sántított. A fájdalmai miatt állandó orvosi kezelésre szoruló kutyát az állatorvoshoz egyszer sem vitte el, orvosi kezeléséről és fájdalmai csillapításáról nem gondoskodott. Ezen kívül a Rocky nevű kutya 2017 januárjának végén a szomszéd kutyákkal, míg 2017 júliusának utolsó hetében a másik staffordshire terrier kutyával összemart, amelynek következtében jobb szemfoga kiszakadt, fején, testének több pontján, a hónalji részen és a lágyéktájékon harapásokból származó sérülések keletkeztek. Ezeket a sebeket a férfi nem kötötte be, nem kezelte, az eb állatorvosi ellátása érdekében semmilyen intézkedést nem tett.

A nő fekete-fehér, staffordshire terrier kan kutyája 2017 júliusában több alkalommal is összeverekedett más ebekkel. Ennek következtében, az állat szinte teljes testfelületén harapásból eredő vérző sérülések keletkeztek, az állat fejének mindkét oldalán, a torkon, az elülső végtagokon folytonossághiányok alakultak ki, amelyek kezeléséről a nő nem gondoskodott. A kutya sebeit nem fertőtlenítette és nem kötözte be, e célból hozzá állatorvost nem hívott. Bánásmódja következtében a sérülések beterjedtek a kutya bőrének mélyebb rétegeibe, egy részük elfertőződött, és gennyes váladékkal volt fedve. De a női vádlott a németjuhász kölyökkutya orvosi ellátásáról sem gondoskodott. A kötelező védőoltásait nem adatta be, féregtelenítését elmulasztotta, így persze az sem meglepő, hogy a kutya azonosítóval, oltási könyvvel sem rendelkezett. Az oltások hiánya következtében a kölyök megbetegedett, parvo vírus fertőzte meg, azonban a női vádlott a beteg kölyökkutya állatorvosi ellátása iránt semmilyen intézkedést nem tett.

Egy névtelen bejelentés alapján derült fény a három szenvedő kutya szerencsétlen sorsára. A helyszínre érkező, zalaegerszegi Bogáncs Állatmenhely munkatársai az állatokat a nyári kánikulában víz és élelem nélkül, továbbá sebekkel a testükön, illetve betegen, ellátatlanul, kórosan lesoványodva találták, ezért értesítették a rendőrséget. A Lenti Rendőrkapitányság járőrei 2017. augusztus 16. napján a három kutyát kórosan alultáplált és meggyötört állapotban, a két staffordshire terrier kutyát a testükön kezeletlen sebekkel borítva találták, bordáik kilátszottak, a Rocky nevű kutya erősen sántított. Az állatok előtt élelem és ivóvíz egyáltalán nem volt, amikor az állatvédők ellátták őket, azonnal inni kezdtek. A bánásmód következtében a két staffordshire terrier kutya több hónapos rehabilitációra és állatorvosi kezelésre szorult, míg a parvo vírussal fertőzött, betegsége miatt kezeletlen németjuhász kölyök életét csak a gondos állatorvosi beavatkozás, infúziós kezelés alkalmazása mentette meg. Mindezekért a Lenti Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat O. Z.és a nő ellen a Lenti Járásbíróságon. Csütörtökön a két vádlott, és tanúk meghallgatása várható.

Papp Attila