Arannyal tértek haza

facebook megosztás

A Kodály Zoltán VIII. Magyar Kórusversenyen arany minősítést ért el a Cseke József vezette Nagykanizsa Város Vegyeskara. A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége három évenként rendezi meg a rangos megmérettetést, amelyre idén november 15-18. között került sor a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium Nagytermében.


Nagykanizsa Város Vegyeskara arany minősítést érdemelt (Fotó: Papp János)

Meghozta gyümölcsét az a szívós munka, amelyet Cseke József karnagy 2015 októbere óta a kórussal együtt végez. A részrehajlással nem vádolható, szigorú zsűri a műsor összeállítása, a tiszta intonálás, a hangzásminőség, a kottahűség, a stílusismeret alapján alakította pontjait – s arany diplomával jutalmazta produkciójukat. A hallgatóságot sokoldalúságuk ragadta meg, műsorukon Tallis-, Kodály-, Janczak-, Orbán György- és Sugár Rezső-mű szerepelt a kötelező Szőnyi Erzsébet darab után.

Különös öröm, hogy a 27 kórus –1255 énekes – közül 16 gyermek vagy ifjúsági volt, azaz van folytatás! Ami azonban az énekórák háttérbeszorítása esetén akadályok leküzdésével jár. Sőt, egy iskolai kórus építését a cserélődések miatt minden évben szinte elölről kell kezdeni, s az évjáratok – akár a bornál – sem egyformák. Ennek kapcsán Mindszenty Zsuzsánna, a KÓTA elnöke lapunknak elmondta, úgy látszik, teher alatt nő a pálma. Nem is akármilyen színvonalat érnek el a nagyobb létszámú (80-100 fős) gyermek és ifjúsági karok ott, ahol karizmatikus, elhivatott énektanárok, karvezetők vannak, állapította meg.

Hogy is mondta Kodály? „Sokkal fontosabb, hogy ki az énektanár Kisvárdán, minthogy ki az Opera igazgatója.” Ez Nagykanizsára is igaz…

Papp János

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.