Címereket avattak a Zrínyi-iskolában

Nagykanizsa városának és a Zrínyi-családnak a címere is látható ezentúl a Zrínyi-iskola épületén. Az ünnepélyes címeravatót délelőtt tartották. - Őseink életében, az örökül kapott hagyományunkban rendkívül fontos szerepet játszott a családnév és a címerválasztás, mert szerintük mindez egy közösség létezésének bizonyítéka, az életük forrása – mondta Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő.

A címer olyan egyedi, történelmi és nemzeti hagyományokon alapuló szimbólumokat tartalmaz, melyek fontos jelképei egy családnak, intézménynek vagy egy testületnek. A Zrínyiek címerében két feketesas-szárny, valamint egy kőből épített vár szerepel, ez utóbbi mindkét oldalán egy-egy csillag látható. - A két címer és a nemzeti lobogó látványa a gyerekekre is hatással van, és segíti azt a nevelő, pedagógiai munkát, ami a szakmai dokumentumainkban is szerepel. Nagyon köszönöm minden támogatónak, és külön a Thúry Vitézlő Oskolának, hogy ezt kezdeményezte, és ez megvalósulhatott – fogalmazott Faller Zoltán, a Zrínyi-iskola intézményvezetője.


A címerek az iskola udvar felőli homlokzatát díszítik (Fotó: Gergely Szilárd)

A címer elkészítését Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője kezdeményezte, aki korábban maga is az intézmény tanulója volt. Vörös András nemcsak az oskola vezetőjeként, hanem magánemberként is fontosnak tartja a hagyományok tisztelését, ápolását és továbbörökítését a jövő nemzedéke számára. - Olyan jó és szép feladat, hogy én ezt rendkívül élvezem. Egyszer csak jött az ötlet, hogy ez a címer nagyon kellene ide, hogy tudják, ki volt az a Zrínyi, hiszen olyan nagyformátumú ember volt ő, akivel a kanizsaiaknak muszáj törődni – árulta el Vörös András, aThúry Vitézlő Oskola vezetője. Az ünnepségen az egyházak képviselői áldásukat adták a két címerre. A Thúry Oskola ötletének megvalósítója a Konturplusz Egyesület volt, amely Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, az önkormányzat, a Zrínyi-iskola, a Vitézlő Oskola mellett támogatta is a címerek elkészítését.