Eladta a ki sem fizetett gépeket a nagykanizsai férfi

Majd 17 milliós kárt okozott – amely utóbb, lefoglalással megtérült – egy nagykanizsai vállalkozó, aki az általa ügyvezetett gazdasági társaság kontójára adott és vett sokmilliós gépeket. A vádemelésig jutott büntetőügy részleteiről dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivője tájékoztatta hírportálunk olvasóit.

2017. október 25. napján felszámolás alá került egy nagykanizsai székhelyű kft., amelynek egy 45 éves, nagykanizsai férfi volt az ügyvezetője. A felszámolási eljárás során derült fény arra, hogy a férfi által vezetett gazdasági társaság 2013. május 13. napjától kezdve, egy 20 tonnás, 7.000.000 Ft értékű Reis stancoló gépet bérelt egy budapesti székhelyű kft-től, melynek bérleti részleteit kisebb csúszásokkal ugyan, de fizette. A fenti gépen kívül a cég egy 2016. március 29-én kelt adásvételi szerződéssel, a budapesti kft-től, mint eladótól vásárolt egy 30 tonnás, 9.200.000 Ft értékű, ugyancsak Reis típusú présgépet és egy Westofen kemencét a tartozékaival együtt, mely utóbbi vételára 500.000 Ft volt.

Az adásvételi szerződésben foglaltak értelmében, az eladó 90 napot biztosított a vevő részére a fenti eszközök vételárának kifizetésére, valamint azzal a kikötéssel élt, hogy az eszközök tulajdonjoga csak a teljes vételár megfizetése után száll át a vevőre. A nagykanizsai férfi a fenti határidő letelte után nem gondoskodott a vételár kifizetéséről, így a gépek nem kerültek a tulajdonába. Ennek ellenére a férfi, ügyvéd által készített, 2017. július 05. napján kelt adásvételi szerződéssel eladta egy harmadik személynek az általa ügyvezetett cég tulajdonába nem került présgépeket és kemencét, vagyis azokat sajátjaként, per és tehermentesnek megjelölve értékesítette, tehát azokkal sajátjaként rendelkezett.

Az adásvételi szerződés készítésekor az ügyletben eljáró ügyvédet – hamisan – arról tájékoztatta, hogy a fenti gépek tulajdonjogát megszerezte, így közreműködött abban, hogy jog létezésére vonatkozó, valótlan tartalmú magánokirat készüljön, amit a gépek értékesítése érdekében felhasznált. A sértett, fővárosi kft a beszerzett szakértői vélemény szerint 16.700.000 Ft kárt szenvedett, amely azonban, a gépek lefoglalásával és kiadásával megtérült. Mindezek miatt a Nagykanizsai Járási Ügyészség sikkasztás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a 45 éves, kanizsai férfi ellen a dél-zalai város járásbíróságán.

Papp Attila