Erdélyben jártak a kanizsai császárhuszárok

facebook megosztás

Erdélyben jártak a kanizsai császárhuszárok. Az I. Kanizsai Császár-Huszár Bandérium tagjai a Szentegyházán minden évben megrendezett őszi hadjáraton vettek részt.

Hosszú évek óta visszajárnak Szentegyházára a kanizsai császárhuszárok, hogy részt vegyenek a huszárnapokon több száz másik hagyományőrzővel együtt.

– A magyarság hagyományait ápolni, őrizni kell. Erdély is Magyarország része volt, az én szívemben még mindig hozzá tartozik. Ezért is maradandó élmény ezen a programon részt venni. Legalább egyszer mindenkinek el kellene jönnie ide, de aki egyszer jön, biztos, hogy többször is részt vesz az eseményen – fogalmazott Tóth Csaba.

A háromnapos őszi hadjárat programjai közt sok más mellett megemlékezések, kulturális programok és felvonulások szerepeltek. A hagyományőrzők kipróbálták azt is, milyen lehetett a verbuválás vagy éppen egy csata Kossuth idejében.


A kanizsai hagyományőrzők csapata

– Egy toborzó hadjáratról szól az egész. Eljátsszuk, hogy az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején hogyan toborozták a székely huszárokat. Aztán az ezerfős tömeg végigvonul a Hargitán lóháton, lovaskocsival. Egy fennsíkon találkozunk végül, ahol az összes huszár beáll kivont karddal, és eljátszunk többször is egy huszárrohamot – mondta Csizmazia Viktor.

Az őszi hadjáratot 13. alkalommal rendezte meg a Szentegyházi Hagyományőrző Huszáregyesület és a Gyermekfilharmónia. A résztvevők – néptáncosok, vitézek, vöröskeresztesek, huszárlányok, hadfik és vendégek – idén a Mátyás-emlékévről és a Magyar Honvédség megalakulásának 170. évfordulójáról is megemlékeztek.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.