Fegyházbüntetést kapott D. A. és két társa a marihuána termesztésért

A Zalaegerszegi Járásbíróság 2018. november 6. napján hozott ítéletet annak a három férfinak az ügyében, akik Nagykapornak mellett termesztettek illegálisan kendernövényt. Az esetről korábban már többször is beszámoltunk, az ítélethirdetésről most dr. Vándor Virágot, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivőjét kérdeztem.

– Az I. és a II. rendű vádlottak 2017 májusában elhatározták, hogy egy hegyi ingatlanon kannabisz növényeket fognak termeszteni. Egy hónap múlva kiutaztak Bécsbe, ahonnan 68 db kannabisz palántát, valamint a fejlődésükhöz szükséges tápoldatokat szereztek be. Később újabb 28 db palántát vásároltak – sorolta dr. Vándor Virág. – Az I. és a II. rendű vádlottak megegyeztek, hogy a növények gondozását a III. rendű vádlottra bízzák, aki csak néhány hétig vett részt a termesztésben. A nyomozóhatóság a 2017. augusztus 31-én foganatosított helyszíni szemléjén, összesen 108 tő kannabisz növényt talált a pince közelében, valamint a II. rendű vádlottnál tartott házkutatás során, a növények termesztéséhez szükséges eszközöket is lefoglalták.

– Az I. és a II. rendű vádlottakat a Zalaegerszegi Járásbíróság bűnösnek mondta ki kábítószer birtoklásának bűntettében, s őket, mint társtetteseket – egyenként – 4 év 6 hónap fegyházban letöltendő büntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. A III. rendű társuk ugyanezen bűncselekmény miatt 3 év börtönbüntetést kapott, valamint 3 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is – hangsúlyozta a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője. – A büntetés kiszabásakor a bíróság mindhárom vádlottnál súlyosító körülményként értékelte büntetett előéletüket, a II. rendű vádlott esetében pedig azt is, hogy a bűncselekményt felfüggesztett büntetés hatálya alatt követte el.  Az ítélet nem jogerős.

Papp Attila