GasztroKanizsa: Karácsonyvárás provanszi hangulatban

facebook megosztás

Benedek Miklós provanszi stílusú boros pincéjében minden adott az ünnepléshez. A Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület elnöke egy éve fejezte be a pince átalakítását az Új-Zélandon élő borász-mérnök fia, Máté közreműködésével. A francia borvidék ékkövét, Provansz hangulatát kívánták megidézni itthon.


Benedek Miklós szerint szuper jó borokat termelnek Kanizsa környékén is (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

A sárga agyagalapra zúzott dolomitot terítettek, a falakról leverték a vakolatot, és speciális festékkel lefestették. A helyiségben semmi mást nem lehet tárolni, csak bort, esetleg pálinkát és pezsgőt, mert máskülönben átvenné a burgonya, vagy az alma illatát. A polcokon az üvegek enyhén befelé lejtenek, hogy teljesen ellepje a bor a dugókat. Ügyelni kell a szellőztetésre is – magyarázza Miklós, hozzátéve azt is, hogy két kisablakon keresztül áramlik be pincéjébe a friss levegő.

A palackozott borok Európa különböző országaiból érkeztek. A minőségi hazai borokat fém és tölgyfahordókban tárolja. Az 50 literes üvegedényben lévőt 4 napja fejtette le.

A direkt termő francia vörösborszőlőt – melyet nem kell permetezni –, itt termeli az udvarban, s mivel elég erős, agresszív nedű, homokkomáromi fehérborral házasítja.

– Szuper jó borokat termelnek Kanizsa környékén is – hangsúlyozza. – Ilyen például a Balaton-felvidéki borvidék dél-nyugati végén elhelyezkedő Förhénc-hegyi is. Sokféle finom bor található Európában, de a legfontosabbak nekünk mégis a magyar borok – teszi hozzá a fiával egyetértésben az apa, aki azt is elárulta, hogy új-zélandi borért sem kell messzire menni: a Hajnal fénye elnevezésű kiváló fehérborukat megtalálta az egyik kanizsai áruházban, ráadásul sokkal kedvezőbb áron, mintha odakint vásárolta volna meg.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.