GasztroKanizsa: Keksz, Szent Hildegárd receptje alapján

facebook megosztás

Kiss Nóra, a Thúry György Múzeum néprajzkutatója egy olyan keksz elkészítésére hívta fel a figyelmünket, amit télen szoktak sütni, nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, sokáig eláll s egészséges is.


Kiss Nóra azt ajánlja, 3-4 keksznél többet ne együnk meg naponta

Bingeni Szent Hildegárd a középkor nagy misztikus szentje volt, aki a 12. században élt Németországban. A Benedek-rendi apátnő nemcsak látomásaival, hanem zenei szerzeményeivel, valamint a természettel és a gyógyítással foglalkozó írásaival is híressé vált. A betegségek legyőzéséről, az egészséges életmódról szóló útmutatásaival kapcsolatos írásai közül sok ma is megállja a helyét. Ennek a receptnek az eredeti változata is hozzá köthető. Ez a sok fűszertől nagyon erős hatású gyógykeksz erősíti az idegeket, fokozza az életerőt és az emlékezőképességet. Az íze nagyon tömény, naponta 3-4 darabnál többet nem szabad enni belőle, javasolja a néprajzkutató.

Hozzávalók:

50 dkg tönkölyliszt, 25 dkg vaj, 20 dkg méz, 3 tojás, 20 g őrölt szerecsendió, 20 g őrölt fahéj, 5 g őrölt szegfűszeg. A tetejére: szezámmag, mák, apróra vágott dió vagy mandula (elhagyható).

Elkészítése:

A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, és jól formázható tésztát gyúrunk belőle. (Ha a tészta repedezik, nehezen alakítható, 1-2 evőkanál vizet adhatunk hozzá.) Ezt fóliába csomagoljuk, és legalább fél, vagy akár egy egész napra hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól megdermedjen.

Ezután 4-5 mm vastagra nyújtjuk a tésztát. A tetejét meghinthetjük szezámmaggal, mákkal, dióval vagy mandulával, ezeket érdemes sodrófával a tésztába hengerelni. Apró kekszeket szaggatunk a tésztából és 180 fokos sütőben körülbelül 8 perc alatt készre sütjük. Jól záródó dobozban több hétig is eláll.

Ha túl töménynek érezzük a keksz ízét, harmadára csökkenthetjük a fűszerek mennyiségét, és tehetünk a tésztába egy kis őrölt mandulát s egy késhegynyi szódabikarbónát.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.