Gyilkosok, embercsempészek, „öregezők” és csalók állnak csütörtökön Zala megye bíróságai elé

A siófoki rablógyilkossággal vádolt galeri, embercsempészek, egy időseket fosztogató banda és egy rafinált csaló is bíróság elé áll majd holnap.

Vascsővel vágták fejbe a siófoki vállalkozót a pénzéért, a helyszínen életét vesztette

Holnap a perbeszédekkel folytatódik a Zalaegerszegi Törvényszéken egy siófoki rablógyilkossággal vádolt galeri bűnpere: az ügyészek szerint N. Tamás és társai 2014. augusztus 15-én, a saját háza udvarán ölték meg és rabolták ki a több vendéglátóegységet, trafikot is üzemeltető sértettet. A vádlottak sorsáról a dr. Gergye Tamás vezette büntetőtanács dönt majd.

A vádirat szerint az I. rendű vádlott, a 40 éves N. Tamás a visszatérő anyagi nehézségei miatt, 2014 nyarán határozta el, hogy kirabolja a több vendéglátó egységgel, trafikkal is rendelkező sértettet: a vállalkozóra a szintén a sértett által üzemeltetett, siófoki Kis Kulacs büfében figyelt fel. Tervébe bevonta a 33 esztendős L. Norbertet és a 32 éves, kaposvári K. Ferencet is. Először be akartak törni a sértett házába, azonban, mivel annak családja általában otthon tartózkodott, ezért elhatározták, hogy az utcán támadnak majd rá a büfésre. 2014. augusztus 15-én, este tíz óra tájékán, a vállalkozó lakásának közelében várakoztak, majd, amikor kiszállt az autójából, K. Ferenc egy méteres vasrúddal támadt rá, és akkora erővel vágta fejbe, hogy a szerencsétlen férfi a helyszínen életét vesztette. A nála lévő 1 millió 200 ezer forint készpénzt elvették, majd elmenekültek a helyszínről.

A Kaposvári Törvényszék két büntetőtanácsa is tárgyalta az ügyet, azonban hol az eljáró bíró kizárása, hol pedig iratellenesség miatt helyezte hatályon kívül a bűnösítő ítéleteket – K. Ferenc 20 év fegyház, N. Tamás 12 év fegyház, L. Norbert 6 év fegyház – a Pécsi Ítélőtábla, majd végül a Zalaegerszegi Törvényszékre helyezték át a bűnügy letárgyalását. Holnap további tanúk meghallgatásával folytatódik a büntetőper.

Milliókat kaszált az embercsempész banda, most felelni fognak érte

A Zalaegerszegi Törvényszékre, folytatólagos tárgyalásra viszik holnap egy embercsempész banda tagjait. Az ügyészség álláspontja szerint az elsőrendű vádlott S. D. és kilenc társa – afgán, pakisztáni, indiai, albán, cseh és román állampolgárságú vádlottak – egy nemzetközi bűnszervezet tagjaiként, illetve annak a megbízásából, 2016 nyarától kezdve tevékenykedtek Magyarországon. A csoport a balkáni országok felől érkező migránsok Magyarországra, majd onnét más, nyugat-európai országokba történő eljuttatását szervezte. A tagok sofőröket toboroztak, ellátták őket személy- és tehergépkocsikkal, majd megbízták őket a migránsok szállításával. A vádlottak a szerb-magyar határszakaszra szervezett módon eljuttatott migránsokat 10-30 fős csoportokba osztották, majd őket a határzár és a kijelölt határátlépési pontok megkerülésével, gyalogosan Magyarország területére juttatták. Magyarországról az illegális bevándorlókat kisteher-gépkocsikkal az Európai Unió más tagállamaiba szállították.

Az embercsempészésért a vádlottak a migránsoktól vagy családjuktól anyagi ellenszolgáltatásban részesültek, így fenti tevékenységével az I. rendű vádlott 4.539.684,- Ft valamint 10.900 EUR és 47.707 USD, míg a II. és III. rendű vádlottak összesen 111.967,- Ft illetve 2674 EUR és 3473 USD jövedelemre tettek szert. A vádirat 2016. június és november között összesen 67 esetet rögzít, amikor a vádlottak a magyar államhatárok átlépéséhez szükséges okmányokkal nem rendelkező állampolgároknak nyújtottak segítséget a szerb-magyar, a magyar-osztrák, illetve a magyar-szlovén államhatárok illegális átlépéséhez. A bűnbanda tagjai felett dr. Turopoli Tibor törvényszéki bíró tör majd pálcát. A vádlottak nagy számára tekintettel, a héten két tárgyalási napot tartanak: holnap, valamint pénteken is összeül a bíróság, amikoris további tanúk meghallgatására kerül majd sor.

Nagykanizsán és Zalaegerszegen is fosztogatta az időseket az „öregezésre szakosodott” banda: J. E. és társait csoportosan és bűnszövetségben elkövetett kifosztással vádolják.

Az országot járva fosztott ki idős embereket egy szervezetten működő banda. Az „öregezők” Nagykanizsán és Zalaegerszegen is fosztogattak, végül Szegeden buktak le. Hogy biztos ne tudjanak több bűnt elkövetni, a rendőrség még a bűncselekmények elkövetéséhez használt BMW-t is lefoglalta tőlük. A galeri sorsáról megyeszékhelyünk járásbíróságának dr. Sinkó Vilmos vezette büntetőtanácsa fog majd dönteni, az első tárgyalási napot holnapra tűzte a bíróság.

A három nő és egy férfi 2017 márciusában állapodott meg abban, hogy rendszeres anyagi haszonszerzés végett, megélhetésük biztosítása érdekében idős korú, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására korlátozottan képes személyek sérelmére fognak bűncselekményeket elkövetni. Módszerük az volt, hogy olyan idős, általában 70 év feletti embereket szemeltek ki maguknak, akik az 1950-es 1960-as években épített négyemeletes tömbházak lakásaiban éltek, mely lakások közös jellemzője volt egyedi elrendezésük: mégpedig az, hogy a konyha, ajtóval elválasztott külön helyiséget képez a folyosótól, így onnan a lakások szobáira nincs rálátás. A lakások ezen egyedi elrendezését kihasználva a terheltek valamilyen ürüggyel bekéretőztek a sértettekhez, őket a konyhába kísérték és ott marasztalták, onnan ki nem engedték őket, megakadályozva ezzel a folyosóra való kilátásukat. Az előre megbeszélt szereposztás szerint az idős áldozatokkal két nő folyamatosan egy helyiségben tartózkodott, miközben az egyébként IV. rendű elkövetőként megvádolt férfi a lakás egyéb helyiségeiben kutatást végzett és az értékeket magához vette. A férfi volt az is, aki a társaságot a tulajdonában lévő BMW gépkocsival az egyes elkövetési helyszínekre szállította. A terheltek cselekményeiket előre kitervelten, összehangoltan, rendszeres anyagi haszonszerzés végett követték el.

Nézzünk néhány példát a galeri módszereiből:

2017. március 28. napján, 14:00 óra körüli időben megjelentek egy 80 éves nőnél, annak szegedi lakásán. Hozzá becsengetve azt mondták neki, hogy a társasházban élő egyik 5. emeleti lakót keresik, mert csomagot hoztak neki és szeretnének számára üzenetet hagyni, ehhez kérnek papírt. A sértett nem engedte be a terhelteket a lakásába, megkérte őket, hogy az ajtóban várakozzanak. Azonban ketten a sértett után mentek, arra hivatkozva, hogy egyikük vizet szeretne inni, végül mindannyian a konyhában kötöttek ki. A két terhelt a konyhában beszélgettek a sértettel, különböző kozmetikumokat mutattak neki, lefoglalták és szóval tartották őt, eközben a férfi átkutatta a szobát és az egyik szekrény fiókjából 290.000,-Ft készpénzt, valamint a szekrény akasztós részéből egy mintegy 100.000,-Ft értékű érmegyűjteményt tulajdonított el.

A terheltek 2017. április 10. napján, 13 óra 45 perc körüli időben megjelentek egy 83 éves női sértett mátészalkai otthonában, és magukat régi ismerősnek kiadva, a lépcsőházban leszólították a sértettet. A sértett idős korából kifolyólag úgy gondolta, hogy csak nem ismeri fel a látogatóit, ezért beengedte őket a lakásába beszélgetni. Míg a nők lefoglalták és szóval tartották az idős nénit, eközben társuk átkutatta a szobát és a ruhásszekrényből 220.000,-Ft készpénzt tulajdonított el.

A vádlottak 2017. április 11. napján, 12 óra 50 perc körüli időben megjelentek egy 76 éves férfi sértett gyöngyösi lakásánál, majd hozzá becsengetve azt mondták neki, hogy a társasházban élő egyik lakónak szeretnének üzenetet hagyni, és ehhez kérnek papírt. A sértett beengedte őket a lakásába, a konyhában leültek, majd a sértett adott nekik egy papírlapot. A nők a lakásban mintegy 15 percet tartózkodtak, beszélgettek a sértettel, lefoglalták őt, eközben társuk átkutatta a szobát és az egyik szekrényből ékszereket tulajdonított el, mintegy egymillió forint értékben.

A banda 2017. április 25. napján, 12 óra 50 perc körüli időben egy 80 éves, mozgásában korlátozott férfi székesfehérvári lakásához mentek, és azzal az ürüggyel, hogy ismerik a sértettet és már régen találkoztak, bementek a lakásába, majd a konyha és a szoba között jöttek-mentek. Eközben a nők  különféle módokon elterelték a sértett figyelmét (belekóstoltak a levesébe,  leültették a konyhaasztalhoz, a szobában felszólították a sértettet, hogy üljön le, és kapcsolja be a tévét és ők majd táncolni, valamint vetkőzni fognak neki), férfi társuk pedig ezalatt átkutatta a sértett szobáját és onnan arany ékszereket és készpénzt tulajdonított el, közel egymillió forint értékben.

A terheltek 2017. május 02. napján Zalába jöttek. Aznap, 12 óra 50 perc körüli időben megjelentek egy 81 éves férfi és 80 éves felesége nagykanizsai lakásánál. Azzal az ürüggyel, hogy az egyik szomszédnak szeretnének üzenetet hagyni és ehhez papírra, valamint tollra van szükségük, bekéretőztek a sértettek lakásának konyhájába. Ott a figyelmüket elterelték (egyikük kézkrémeket és parfümöket kezdett el kipakolni a táskájából és azokat ajánlgatta), miközben a lakásba  észrevétlenül belopakodó társuk átkutatta a sértettek szobáit és onnan – euróban és forintban – mintegy 700 ezer forintnyi készpénzt, valamint arany ékszereket tulajdonított el, összesen mintegy egymillió forintnyi kárt okozva ezzel. Ugyanezzel a módszerrel Zalaegerszegen, egy 82 éves nőtől szintén egymillió forint értékben tulajdonítottak el készpénzt és értéktárgyakat.

A terheltek végül 2017. május 11. napján, Szegeden készültek újabb bűncselekmény elkövetésére, amikor velük szemben a rendőrség kora délután intézkedett, majd az általuk használt BMW típusú személygépkocsit is lefoglalta. A Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség a négy személy ellen – közülük hárman különös visszaesők – különböző rendbeli, csoportosan és bűnszövetségben elkövetett kifosztás bűntette miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járásbíróság előtt: a holnapi, első tárgyaláson a vádlottak meghallgatása várható.

Még a korábbi cellatársát is átverte a rafinált csaló

Nyilván nem nagyon hallott a zsiványbecsületről az a többszörös visszaeső, csaló férfi, aki nemcsak egy keszthelyi vállalkozót, de még korábbi rabtársát is súlyos milliókkal verte át. A most folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével megvádolt férfi, H. Gy. 2009. november hónapjában ismerkedett meg a büntetőügy egyik sértettjével, aki ebben az időszakban – a vádlottal együtt – a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben töltötte börtönbüntetését. Az intézetből a sértett 2010. június, míg H. Gy. vádlott 2015. január hónapjában szabadult, melyet követően utóbbi felvette a kapcsolatot a korábbi rabtársával és jól jövedelmező, közös vállalkozás beindításának lehetőségét vázolta fel előtte.

A csaló meséje szerint Olaszországban, felszámolás alatt álló csarnoképületek bontásából, az ebből származó anyagok értékesítéséből „rendkívüli nagyságú” bevételre lehet szert tenni, azonban a vállalkozás finanszírozásához megfelelő összegű tőkére, illetve kölcsönre van szüksége. A terhelt olyan meggyőzően beszélt egykori rabtársának a nagy hasznot hozó üzletről, hogy ő 2015. március hónapjától kezdődően Keszthelyen, több alkalommal is 100.000,- Ft-tól több millió forintig terjedő nagyságú pénzösszegeket adott át a részére kölcsön címén, melyet H. Gy. ígérete szerint a hamarosan beinduló vállalkozás bevételeiből fizet majd vissza.

A külföldi vállalkozások alapítására, az üzletmenet lebonyolítására ugyanakkor a terheltnek reális lehetősége nem volt, ígéretei mindvégig a sértett megtévesztésére irányultak, illetve azt célozták, hogy a lóvá tett férfi további összegeket adjon át a részére. Amint a sértett a már átadott pénzek sorsáról, az ígért vállalkozással kapcsolatos konkrétumokról kérdezte a terheltet, H. Gy. váratlanul felmerült jogi, személyi, pénzügyi akadályokkal, egészségügyi problémákkal magyarázta a késedelmet. H. Gy. terhelt 2015. májusában a családtagjai gyógykezelése céljából, majd életbiztosítások megkötésére is kölcsönöket kért és kapott a sértettől. Az olaszországi vállalkozáson túlmenően H. Gy. újabb „üzleti” lehetőségekre – így pl. ipari park réz földkábeleinek felszedésére, ausztriai mélyépítési munkálatok elvégzésére, horvátországi tengeri kikötőkben lévő hajók tisztítási munkálataira stb. – hívta fel a korábbi cellatársa figyelmét. Az újabb üzleti lehetőségek jövedelmezőségét illetően a terhelt olyannyira meggyőzően beszélt, hogy a sértettet 2015. augusztus 1-én egy hazai vállalkozás megvételére is rábírta, melyen keresztül magyar munkavállalókkal tudják lebonyolítani a külföldi munkavégzéseket.

Ezzel összefüggésben mutatta be a korábbi rabtársa a vádlottat egy keszthelyi ismerősének, aki hozzátartozójával együtt tulajdonosa volt egy keszthelyi székhelyű kft-nek, mely vállalkozást éppen értékesíteni kívánták. Az üzletrészek átruházásához, a jegyzett tőke felemeléséhez a pénzt ezúttal is a már átvert sértett biztosította, melyet követően 2015. augusztus 1. napi hatállyal H. Gy. terhelt is a megvásárolt kft. tagja lett. H. Gy. terhelt ekkor a kft. korábbi tulajdonosa előtt is olyan meggyőzően adta elő, hogy a külföldi üzletei jelentős bevétellel kecsegtetnek, hogy őt is rá tudta venni arra, hogy érdemes ide befektetni. A terhelt ezen üzleti lehetőségekre hivatkozva, az újabb áldozatától 2016. január és február hónapokban 1.500.000,- Ft-ot kért, azonban már ezt megelőzően, a saját külföldi gyógykezelése céljából kért és kapott 3.000.000,- Ft kölcsönt is. Miután H. Gy. vádlott a kölcsönösszegeket az általa jövedelmezőként felvázolt olaszországi, ausztriai, horvátországi munkálatokból visszafizetni nem tudta, a sértettek előtt 2016. április 7-én az addigi tartozásait elismerő nyilatkozatot tett, melyben elismerte, hogy a volt rabtársától a nyilatkozat időpontjáig 24.300.000,- Ft-ot, míg a másik sértettől 4.500.000,- Ft-ot vett át.

A tartozás visszafizetésének jövőbeli forrásaként H. Gy. állítólagos angliai kapcsolatait jelölte meg, akiknek segítségével Nagy-Britanniában takarítást végző céget alapít majd, ahova szintén munkásokat lehet kiközvetíteni. A kölcsönösszegek megtérülésében reménykedő sértetteket a terhelt meggyőzte arról, hogy a külföldi cégalapításhoz, a vállalkozás beindításához angliai bankszámlanyitás, a tényleges munkálatok elkezdéséhez banki hitelfelvétel szükséges, melyhez H. Gy. újabb, 4.300.000,- Ft kölcsönt kért és kapott a kft. korábbi tulajdonosától 2016 tavaszának végén. A rászedett sértettek 2016 őszén döbbentek rá arra, hogy H. Gy. sok millió forinttal verte át őket. A vádlott ekkor még egy trükkel próbálkozott, hogy elodázza az ellene büntetőfeljelentést tenni készülő sértetteket. Előadta, hogy külföldről több kamion mennyiségű fémhulladék szállítása zajlik éppen Magyarországra, melynek feldolgozásában és értékesítésében közreműködik, így az értékesítésből befolyó összegből visszafizeti tartozását. A terhelt 2017. február hónapjáig – az ellene tett büntető feljelentés időpontjáig – folyamatosan arról biztosította a sértetteket, hogy a szállítmány már Magyarországon van, ő maga is épp az ügyintézéssel van elfoglalva. Persze mindez nem fedte a valót, mert H. Gy. semmilyen üzleti intézkedést nem tett, ígéretei a sértettek folyamatos tévedésben tartására és időhúzásra irányultak.

H. Gy. terhelt korábbi rabtársának összesen 24.400.000,- Ft, míg a másik sértettnek összesen 8.800.000,- Ft kárt okozott, amely összegek a nyomozás során nem térültek meg. Mindezek miatt a férfit, mint többszörös visszaesőt két rendbeli, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével vádolta meg a Keszthelyi Járási Ügyészség a Balaton-parti város járásbírósága előtt. A holnapi, első tárgyaláson a vádlottat, illetve tanúkat hallgat majd meg dr. Palotay András büntetőbíró.

Papp Attila