Használjunk biztonságos jelszavakat!

Mindenki használ jelszavakat és azt gondoljuk megvédenek minket és az adatainkat egyaránt. Ez így is van, de csak abban az esetben, ha megfelelő jelszavakat választunk.

Használjunk biztonságos jelszavakat!

A mai világban az internetet számos célra használjuk nap mint nap. Felhasználói fiókot kell létrehoznunk a levelező rendszerekbe történő bejelentkezéshez, online banki ügyek intézéséhez, vagy a közüzemi számlák befizetéséhez. De használjuk a közösségi média oldalakat ismerőseinkkel való kapcsolattartásra, vagy online vásárlás esetén is általában saját fiókra van szükség az adott webáruház rendszerében és még folytathatnánk tovább a sort. Talán lehetetlennek tűnhet ennyi különböző jelszó kitalálása és észben tartása, ezért gyakran egy, de jól bevált jelszót használunk minden platformon, az összes felhasználói fiókunkhoz. Viszont sajnos sok esetben ez az egy sem megfelelő.

Milyen jelszót NE használjunk?

A rossz jelszavak listájának első pár helyezettjét valószínűleg mindannyian ki tudnánk találni, mégis elég gyakran esünk abba a hibába, hogy ezeket választjuk mondván: ezeket biztosan nem felejtjük el. Ez igaz is, viszont ahogyan mi könnyedén megjegyezzük, úgy mások is könnyedén kitalálják. Nem kell ahhoz hackernek lenni, hogy más fiókjába történő bejelentkezési kísérlet esetén először a születési dátumát, esetleg a gyermeke vagy a kiskutyája nevét próbáljuk használni jelszóként. Ezeket az információkat pedig a közösségi oldalakról pár perc alatt egyszerűen megszerezhetjük. Legyünk tehát óvatosak! Próbáljunk lehetőleg nem ilyen egyszerű, személyes jelszavakat használni, de a nagyon általános kifejezéseket, mint ‘jelszó’ is felejtsük el!

Nem beszélve arról, ha ezeket valaki kitalálja, vagy megszerzi, és ugyanazt a jelszót használjuk mindenhol, egyből szabad az út a többi fiókunkhoz is. Éppen ezért talán a legfontosabb, hogy ne használja ugyanazt a jelszót több helyen! Minden platformra külön jelszót alkosson, az pedig legyen megfelelően erős és biztonságos!

Forrás: Pixabay

2017 legrosszabb jelszavai

Elrettentésképp megmutatjuk a tavalyi évben kiszivárgott, leggyakrabban használt jelszavak listáját.

 1. 123456
 2. password
 3. 12345678
 4. qwerty
 5. 12345
 6. 123456789
 7. letmein
 8. 1234567
 9. football
 10. iloveyou
 11. admin
 12. welcome
 13. monkey
 14. login
 15. abc123
 16. starwars
 17. 123123
 18. dragon
 19. passw0rd
 20. master
 21. hello
 22. freedom
 23. whatever
 24. qazwsx
 25. trustno1

Forrás: SplashData

Reméljük, az Öné nincs köztük.

Milyen a JÓ jelszó?

Most már tisztában vagyunk vele, hogy milyen jelszavakat ne használjunk semmiképpen, de milyen akkor a jó jelszó? Hogyan válasszunk ilyeneket? Természetesen arra is van számos kritérium és praktika, hogy saját magunk is jó jelszavakat alkossunk, többek között a Rackhost.hu összefoglalta ezeket. Viszont arra is van lehetőségünk, hogy az interneten fellelhető számos random jelszó generáló program segítségével készítsünk minden fiókunkhoz megfelelő erősségű egyedi jelszót. Itt jön azonban a kérdés...

Hogyan jegyezzük meg?

Nem egyszerű a feladat, ha több hosszú, és számos szimbólumot tartalmazó különböző jelszót kell megjegyeznünk, ráadásul úgy, hogy ezeket nem írjuk fel, nehogy valaki megtalálja őket. Ilyen esetben jönnek jól a jelszókezelő alkalmazások, mint például a PassPack vagy a LastPass, melyekkel könnyedén és biztonságosan elmenthetjük a fiókjainkhoz használt különböző jelszavakat és csak azt az egyet kell megjegyeznünk, ami a programhoz szükséges.

Forrás: Rackhost.hu