Házak, lakások és autók rémei

Két tucatnyi bűncselekmény, 7 milliós lopási, valamint több száz ezer forintos rongálási kár. Ez kerül majd Justitia mérlegébe, mikor eljön az ítélet napja annak a hat zalai férfinak, akik Keszthelytől Balatonberényig, Galamboktól Zalaapátiig fosztogatták az ingatlanokat, járműveket 2017 tavaszán és nyarán: a betörők vittek mindent, amit értek. A bűncselekmény-sorozat részleteiről dr. Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjétől kértem részletes tájékoztatást.

A javarészt rovott múltú fiatalemberek, akik állandó munkahellyel, rendszeres keresettel, jövedelemmel nem rendelkeztek, közösen határozták el 2017 tavaszán, hogy anyagi helyzetükön vagyon elleni bűncselekmények elkövetésével javítanak. A terheltek az egyes bűncselekményeket mindig előzetes tervezéssel és szerepmegosztással, de különböző „összetételben” hajtották végre. A betörőbanda tagjai rendszerint a késő esti, éjszakai órákban – a büntetőügy IV., V. vagy VI. rendű terheltjei által vezetett gépkocsival – érkeztek az I. rendű terhelt útmutatása szerint a kiszemelt települések közelébe. Majd a gépkocsiból kiszállva, az I., II. illetve III. rendű terheltek – változó összetételben – gyalogosan közelítették meg a bűncselekmény elkövetéséhez kedvezőnek ítélt ingatlanokat, udvaron parkoló gépkocsikat, míg az őket szállító bűntársaik a gépkocsijukkal egy távolabbi helyen várakoztak.

A IV., V. és VI. rendű vádlottak feladata elsősorban a bűntársaik helyszínre szállítása volt, szükség esetén a gyors menekülés biztosításával, akiknek a galeri vezetője, az I. rendű terhelt minden esetben átadott egy mobiltelefont a kapcsolattartás érdekében. Az esetek többségében az elsőrendűként megvádolt férfi – a II. vagy III. rendű terheltek figyelő-biztosító tevékenysége mellett – a magával vitt célszerszámokkal az épületek, illetve a zárt gépkocsik zárjait kifeszítette, a nyílászárókat betörte, majd oda behatolt, s kutatást követően a helyszínen talált készpénzt, egyéb értékkel bíró vagyontárgyakat eltulajdonította. Eztán a magával vitt holmit a közelben, rendszerint a II. rendű vádlott-társával együtt, közösen átkutatták, a számukra értéket képviselő tárgyakat magukhoz vették, majd telefonon értesítették a gépkocsival közlekedő társukat és így hagyták el a helyszínt. A terheltek a jogtalanul eltulajdonított javakon megosztoztak, azokat felélték, illetve saját érdekkörükben felhasználták. Az is megállapítható volt, hogy a cselekményeik során rendszeres haszonszerzésre törekedtek.

Nézzünk meg néhányat a két tucatnyi bűncselekményből, a betörőbanda módszereiből.

– 2017. április 22. napjának éjjelén gépkocsival érkeztek Keszthely kertvárosába. A Vadaskerti Csárda környékén szálltak ki a gépkocsiból, s miközben a VI. rendű terhelt a társai érkezését várta, addig az I. és II. rendű terheltek gyalogosan közelítették meg a sértett keszthelyi, Csabagyöngye utcai ingatlanát. A bekerített területre a kapun keresztül mindketten bemásztak, majd az udvaron lévő, nyitott szerszámos kamrából magukhoz vettek egy fogót és egy csavarhúzót. Eztán az épület alsó szintjének ajtaját közelítették meg, amelynek a zárját a csavarhúzóval eltörték, az ajtót kinyitották és behatoltak az épületbe. A konyhában a fogasra felakasztott női táskából kiemelték a sértett pénztárcáját, amelyből 45 ezer forintnyi készpénzt tulajdonítottak el, majd a rájuk várakozó gépkocsihoz gyalogoltak és elhagyták a helyszínt.

– 2017. április 25. napján, 23 óra körüli időben Galambokra mentek, ahol gyalogosan közelítették meg az úgynevezett Pálfy-kastélyt. A kerítéssel körbevett ingatlan nyitott kapuján keresztül bejutottak az udvarba, innen pedig a ház bejárati ajtajához mentek. A magukkal vitt csavarhúzóval a ház bejárati ajtajának zárcilinderét elhajlították, a zárat eltörték, majd az így kinyitott ajtón keresztül behatoltak az épületbe. A ház nappalijában, az asztalon találtak egy pénzt tartalmazó fadobozt, amelyből kivettek 1.130.-Eurót, valamint 2.000.-Ft-ot és elhagyták az épületet.

– 2017. május 17. napján, 22 óra körüli időben Balatonberénybe mentek. A Balatonszentgyörgy község utáni emelkedőn az I. és II. rendű terheltek a gépkocsiból kiszálltak, míg a sofőrként közreműködő VI. rendű terhelt a társai hívását várva a gépkocsijával a közelben mozgott. A terheltek gyalogosan közelítették meg Balatonberény egyik Kossuth Lajos utcai ingatlanát. A nyitott bejárati ajtón keresztül az I. rendű vádlott hatolt be az épületbe, miközben társa kint figyelő tevékenységet látott el. A betörő az előtérben a fogasról felkapott egy kabátot, azt magához vette és kifutott az épületből. A kabátot a telek végénél átnézték, az abban talált pénztárcából 50.-Eurót és 100 svájci frankot vettek magukhoz. Mielőtt távoztak volna, még behatoltak az ugyanezen ingatlanon álló másik épületbe is, ahol a konyhaasztalról egy pénztárcát vettek magukhoz, amelyből pedig 40 ezer forintot loptak el.

– 2017. május 30. napjára virradó éjszaka gyalogosan közlekedtek Esztergályhorvátiból Nagyhorvátiba: szándékuk az volt, hogy lopás útján jussanak vagyoni értékhez. A nagyhorváti Új utcában felfigyeltek egy német állampolgár sértett tulajdonát képező, az egyik ház udvarán leállított BMW kombi személygépkocsira. Mindketten a gépkocsihoz léptek és az ablakon benézve észlelték, hogy az ajtózsebben egy nagyobb méretű pénztárca található. A II. rendű terhelt a nála lévő csavarhúzóval a gépkocsi, vezető felőli ablakát betörte, majd a bankkártyát, személyes iratokat, 45.000.-Ft készpénzt és 4.000.-Eurót tartalmazó bukszát ellopták.

– 2017. június 02. napján, 23:50 óra körüli időben egy német állampolgár Zalaapáti, Kondoros hegyi lakóházába hatoltak be, ahonnan 100 ezer forintot és 30 Eurót vittek magukkal.

– 2017. május 25-én a Helikon Strand melletti Zala Kempingbe mentek be, ahol felfigyeltek az ott leállított Hyundai Santafe típusú, nyitott állapotban lévő személygépkocsira. A gépkocsit gyorsan átkutatták, majd az annak könyöklő részében talált pénztárcát, a benne lévő 300 ezer forinttal együtt eltulajdonították.

– 2017. június 29. napján, a késő esti órákban Balatonmagyaródot fosztogatták. Felfigyeltek egy Petőfi utcai lakóházra, ahol hangosan szólt a zene: egy társaság szórakozott a teraszon. Az épületet hátulról közelítették meg, majd amíg a háziak jól érezték magukat, addig a nyitott ajtón át behatoltak a lakóházba, ahonnan egy férfi-, és egy női válltáskát hoztak ki, okozva ezzel majd 100 ezer forintos kárt a sértetteknek.

Ilyen, és ehhez hasonló bűncselekményekkel okoztak közel hét milliós lopási, és több százezer forintos rongálási kárt az általuk elkövetett, két tucatnyi betörés során, 2017 tavaszán és nyarán, míg végül el nem fogták őket. A bűnügyben eljáró Keszthelyi Járási Ügyészség lopás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a hat férfi ellen a Balaton-parti város járásbíróságán.

Papp Attila