Hétfőn folytatódik a kanizsai gyilkos bűnpere: N. T. az utcán szurkálta halálra volt szerelmét

Holnap folytatódik annak a kanizsai férfinak a bűnpere, aki az utcán, különösen kegyetlen módon szurkálta halálra volt szerelmét,még a tavalyi esztendő szeptemberében. A minősített emberölésért akár tényleges életfogytiglani fegyházbüntetést is kaphat a gyilkos. De nemcsak a gyilkos, hanem a részeg lányt a Balaton partján megerőszakoló galeri, és egy csaló nagykanizsai vállalkozó felett is ítél majd holnap Justitia.

Az utcán szurkálta halálra volt szerelmét N. T.

Az N. T. monogramot viselő, kanizsai férfi és a megölt nő a 2014. évtől álltak szerelmi kapcsolatban egymással. Kapcsolatuk konfliktusokkal terhelt volt, több ízben szakítottak, majd kibékültek, sőt, a gyakori, heves veszekedések mellett néhány ízben tettlegességre is sor került közöttük. A különválási kísérleteik ellenére mégsem tudtak egymástól elszakadni, ezért 2017-ben együtt költöztek Ausztriába munkavállalási céllal, azonban viszonyuk ott sem tudott harmonikussá válni. Mikor 2017. szeptember elején hazatértek Magyarországra, a sértett nő egy nagykanizsai albérletbe, míg a vádlott a szintén Nagykanizsán lévő otthonába költözött. A lassan-lassan tarthatatlanná váló kapcsolat miatt a sértett elhatározta, hogy véglegesen szakítani fog a terhelttel, amit közölt is vele. N. T. a szakításba nem akart beletörődni, részben a sértetthez fűződő érzelmei miatt, részben azért, mert úgy vélte, ha nem maradnak együtt a nővel, akkor a sértett – a terhelt által feltételezett alvilági kapcsolatai által – árthat a korábbi kapcsolatából származó gyermekeinek.

A 2017. szeptember 7. napját megelőző napokban újfent vita alakult ki közöttük, internetes üzenetekben veszekedtek egymással, a sértett nő a vádlott gyermekeire, volt élettársára becsmérlő hangnemet is használt, majd letiltotta a terheltet az internetes elérhetőségeiről. A tiltást a gyilkosság napján, szeptember 7-én oldotta fel, és üzenetet küldött a terheltnek, hogy néhány holmija még nála maradt, ezért megbeszélték, hogy ezek visszaadása miatt N. T. nagykanizsai otthonánál fognak találkozni. A nő 11 óra körül, gépkocsival érkezett az ingatlan elé, de még ki sem szállt, amikor már vita alakult ki közte és a férfi között. N. T. ekkor behajolt a gépkocsiba, és rángatni kezdte az autóban ülő sértettet, aki ezt követően, illetve ennek hatására a járműből kiszállt. Az autó mellett dulakodni kezdtek egymással, majd a nő vissza akart ülni a gépkocsiba, miközben segítségért kezdett kiabálni. Ekkor N. T. visszarántotta a sértettet, aki elesett, majd egy, a közelben heverő, egyébként a lakóházának ablakáról származó, vasból készült ablakvédő rács-darabbal kétszer is lesújtott a nő fejére, aki az ütések hatására egy vízelvezető csőhöz zuhant.

A férfi, miután úgy vélte, hogy a bántalmazástól a sértett meghalt, az édesanyja tulajdonát képező lakóházából magához vett egy közel 20 centiméter pengehosszúságú kést, visszatért a sértetthez, majd mikor látta, hogy a nő életben van, és éppen a földről igyekszik felkelni, a kezében lévő nagykéssel, számos alkalommal közepes, illetve azt meghaladó erővel megszúrta a szerencsétlenül járt nő fejét, mellkasát, nyakát és hátát. A szurkálás során a vérző sértett segítségért kiabált, melyet meghallva az egyik szomszéd kiment a háza elé, és mikor látta, hogy egy felülni próbáló, ekkor már erősen vérző nő kiabál, míg N. T. egy késsel áll mellette, visszaszaladt a házba és értesítette a mentőket. A terhelt mindezek után odalépett a nőhöz, és a sértett nyakát mindkét oldalról elmetszette.

N. T. ezt követően bement a  házába, miközben a késsel saját magát is meg akarta sebesíteni, majd magához vett egy bicskát, hogy azzal vessen véget életének. Eközben rendőrjárőrök érkeztek a helyszínre, mire a férfi egy csontozó késsel – amit korábban a sértett gépkocsijából vett ki – a kezében az udvari épületrész nyitott ablakán kiugrott, majd a telek hátsó része felé próbált menekülni. A kerítéshez érve a nyomában lévő rendőrök felé fordult, és a bal karján a nála lévő késsel vágásokat ejtett, miközben azt kiabálta, hogy nem kapják el, inkább öngyilkos lesz. A nő ekkor már halott volt, a kiérkező mentők csak a halál beálltát tudták megállapítani. A sértettnek esélye sem volt a túlélésre, hiszen 35 külsérelmi nyom volt rajta azonosítható, amelyek többsége szúrt seb: 6 szúrás a mellüreget, egy a hasüreget érte, a fejét ért szúrások pedig egészen csontig hatoltak. Az is egyértelműen megállapítható volt, hogy a nő az őt ért, jelentős számú sérülés elszenvedése során végig élt, sőt, eszméleténél, tudatánál volt, védekezett, így a gyilkos a sértettnek elhúzódóan okozott rendkívül nagy fájdalmat és szenvedést. A halál közvetlen oka vérzéses és traumás sokk volt, ami a szurkálás után percek alatt bekövetkezett.

Mindezek miatt a Zala Megyei Főügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolta meg a férfit, amiért akár tényleges életfogytiglani fegyházbüntetés is kiszabható lenne vele szemben, azonban a büntetését jelentősen csökkentheti az a tény, hogy N. T. a gyilkosság elkövetésekor – és jelenleg is – kóros elmeállapotban, elmebetegségben szenvedett. Ez ugyan nem tette képtelenné arra, hogy cselekménye következményeit felismerje és e felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson, de súlyos fokban korlátozta abban. A bűnösség és a büntetés kérdésében a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Gergye Tamás vezette büntetőtanácsa jogosult majd dönteni: holnap szakértőt fog a bíróság meghallgatni.

Védőbeszédekkel folytatódik a részeg lányt megerőszakolók bűnpere

Holnap védőbeszédekkel folytatódik a Zalaegerszegi Törvényszéken B. L. és társai bűnpere, akik egy 16 éves kamaszlányt erőszakoltak meg a Balaton partján, még 2016 áprilisában.A szexuális erőszak bűntettével vádolt férfiak és a történtek idején még csupán 16 éves sértett 2016 áprilisában, egy Balaton parti szórakozóhelyen mulattak. A lány az este folyamán nagy mennyiségű alkoholt fogyasztott és ittas állapotba került. A szórakozóhelyen találkozott a szintén kiskorú ismerősével, akivel a parton, a fényektől eltávolodva szexuális kapcsolatot létesített.

A vádlottak itt látták meg a párt, akikről először felvételeket készítettek, majd a III. rendű vádlott azt mondta társainak: „erőszakoljuk meg a csajt.”  A vádlottak ekkor már tisztában voltak azzal, hogy a sértett még nem töltötte be 18. életévét, s azzal is, hogy középiskolába jár. A lánnyal lévő fiú tiltakozott, azonban őt a III. rendű vádlott megütötte és elzavarta a helyszínről. Ezt követően a lány tiltakozásával nem törődve, az I. és II. rendű vádlott is közösült a fiatalkorúval. Időközben az elzavart fiú rendőri segítséggel tért vissza, s a rendőrök vetettek véget az erőszakos cselekménynek. Az erőszakoskodó banda sorsáról dr. Gergye Tamás büntetőtanácsa dönt majd, a sértett védelme és kímélete érdekében zárt tárgyalás során. Ha bűnösnek találják B. L.-t és társait, akár 15 évre is a rácsok mögé kerülhetnek, ahol pedig nemigen kedvelik a nőkkel erőszakoskodókat…

Hétfőn folytatódik a csaló kanizsai vállalkozó, B. P. bűnpere, akinek már társai is „akadtak” a vádlottak padjára…

Holnap folytatódik a Zalaegerszegi Járásbíróság dr. Aradi Krisztina vezette tanácsa előtt egy csaló kanizsai vállalkozó bűnpere: B. P. ügyében további tanúk kihallgatása várható, akinek már bűntársai is „akadtak”. A tárgyalási jegyzék szerint B. P. mellett többen is helyet kényszerülnek majd foglalni a vádlottak padján.

Röviden idézzük fel a büntetőügy lényegét. A vád szerint B. P. több alkalommal kért és kapott kölcsönt a sértettől.  Az ügyletben hol magánszemélyként – fedezetként ingatlant, gépkocsit ajánlva – hol pedig egy általa vezetett nagykanizsai cég nevében eljárva vett részt. A sértett előtt úgy tüntette fel magát, mint akinek szándékában és módjában áll visszafizetni a pénzt, ám erre sem magánemberként, sem a cég vezetőjeként nem volt reális esélye. A vádhatóság szerint 2010 novembere és 2013 júliusa között mintegy 40 milliós kárt okozott így a sértettnek.

Papp Attila