Idén is JazzKanizsa – Világsztárok a színpadon

2018. nov. 4.

Újra a jazz fellegvára lesz a Medgyaszay Ház – harmadik alkalommal rendezi meg a JazzKanizsát a Kanizsai Kulturális Központ. A műfaj rajongói fiatal tehetségekkel és már befutott zenészekkel egyaránt találkozhatnak november 9-én a Medgyaszay Házban.


Gayer Mátyás Kanizsáról indult a világhírnév felé

– Mindig arra törekszünk, hogy helyi kötődésű, szárnyukat próbálgató fiatal művészeket is meghívjunk – szögezte le Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója a programot beharangozó sajtótájékoztatón. – Gayer Mátyásról sokan tudják, hogy Nagykanizsáról indult a világhírnév felé, s mindig nagy öröm számunkra, amikor vendégül láthatjuk őt.

A fiatal zongorista ezúttal Közép-Európa egyik legkeresettebb bőgősével, Hofecker Mátyással, valamint Pete Van Nostranddal lép fel. A dobos New York jazz-életének legszűkebb elitjéhez tartozik, hiszen rendszeresen olyan világsztárokkal szerepel, mint Kurt Elling vagy a Grammy-díjas Cecile McLorin Salvant.


Németh Ferenc magyar gyökereihez nyúlt

Németh Ferenc neve szintén jól ismert a kanizsai közönség előtt, a zalai származású dobos többször is vendége volt a legendás jazzfesztiváloknak. November elején Greg Tardy tenor szaxofonossal és Tzumo Árpád zongoristával érkezik Nagykanizsára.

– Új projektje azon a zenei kutatáson alapult, amellyel magyar gyökereihez nyúlt, s amit a New Yorkban eltöltött, húszévnyi tapasztalattal ötvözött – tette hozzá Godinek Ibolya, a program szervezője.


Kovács Linda triója

A JazzKanizsán a műfaj rajongói újra hallhatják hazánk egyik legegyedibb hangú és legsokoldalúbb énekesnőjét. Kovács Linda triójában Fenyvesi Márton a gitár-, Dés András pedig a ritmusszekcióért felel majd.

A nagykanizsai önkormányzat által támogatott program november 9-én 18 órakor kezdődik. A rendezvényre a szervezők egy, a nemzetközi jazzfesztiválok plakátjaiból álló kiállítással is készülnek. Belépők már kaphatók a HSMK-ban, de a helyszínen is lesz lehetőség a jegyvásárlásra.

Nemes Dóra