Kaposvári „nagymenő” anyázta a keszthelyi rendőröket

Na most, nem tudom, hogy az megvan-e, hogy ne anyázd a zalai rendőröket, mert egyrészt csak a munkájukat végzik és a kötelességüket teljesítik esküjükhöz híven, másrészt pedig nagyon ráfázhatsz… Az biztos, hogy egy Somogy megyéből Zalába „kiruccant”, többszörös visszaesőnek ez nem volt meg: rá is fázott… A részletekről dr. Pirger Csabát, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztem.

A 32 éves, kaposvári férfi 2018. május 15-ének kora délutánján érkezett gépkocsival kaposvári otthonából Keszthelyre, mert tudomására jutott, hogy testvérét a nyomozó hatóság tagjai egy Keszthelyen elkövetett bűncselekmény miatt aznap délelőtt előállították. A terhelttel együtt Keszthelyre érkezett volt élettársa, valamint az előállított személy élettársa is. A férfi a társaságában lévő nőkkel együtt a Keszthelyi Rendőrkapitányságra ment, ahol valamennyien hangosan kiabálva, trágár kifejezéseket használva információt követeltek hozzátartozójukról. Ekkor a jelen lévő, hivatásos állományú dolgozók felszólították őket, hogy csendesedjenek le és az ügyféltérben foglaljanak helyet, amelynek azonban a fiatalember nem tett eleget, hanem továbbra is a kapitányság épületében magából kikelve ordítozott.

A hangzavart az első emeleti irodájában a kapitányságvezető is meghallotta, ezért a földszintre ment, ahol ekkor a fiatalember, több egyenruhás rendőrrel szemben állva, továbbra is sértő és fenyegető kijelentéseket tett, hangosan kiabált, valamennyi rendőrt obszcén szavakkal szidalmazta. A kapitányság vezetője bemutatkozott, majd megadta a szükséges felvilágosítást az ordítozó férfinek a testérével kapcsolatosan. Ezt követően a férfit – mivel fenyegetőző, trágár viselkedését nem hagyta abba – felszólította, hogy hagyja el az épületet. A férfi ekkor a rendőrtisztet kezdte el szidalmazni, miközben irányába a „mi van te f........ó?” és a „megb...... anyádat”, valamint további durván obszcén és trágár kifejezéseket üvöltött, végül kiment az épületből.

A terhelt testvérét a rendőrhatóság tagjai 14:00 óra körüli időpontban szállították orvosi vizsgálatra a kapitányság épületéből a keszthelyi kórházba, melynek során az előállított személynek az udvaron álló mentőautóhoz történő kísérésében részt vett a bűnügy rendőr törzszászlós sértettje is, aki ezt megelőzően, az épületen belül már intézkedést foganatosított a férfival szemben, így ő a rendőri bemutatkozás során a sértett nevét megjegyezte.

A férfi a rendőrök szidalmazását az utcáról is folytatta, durva és trágár szavakat kiabált be az udvarra, miközben, kifejezetten a törzszászlóst „f.......ónak” nevezte és vele szemben egyéb sértő kifejezéseket használt, miszerint: „Misi, Misi, megb...... anyádat, miközben te itt szo...... a f....t én elmegyek hozzátok és megb........ anyádat!”

A férfi testvérének orvosi vizsgálata után került sor gyanúsítotti kihallgatására, melynek lefolytatását követően a kihallgatást foganatosító rendőr alezredes 20:00 óra körüli időpontban tájékoztatta a bejáratnál várakozó férfit és a társaságában lévő személyeket arról, hogy a testvérét őrizetbe vették és a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság fogdájára szállítják. A kényszerintézkedéssel kapcsolatos hírt az érintettek felháborodva fogadták, majd újra hangos szidalmazásba, fenyegetőzésbe és üvöltözésbe kezdtek, hangoztatták, hogy ők egy nagy klán tagjai, akikkel nem lehet kikezdeni. Ha kell, 10 évig is pereskednek majd azért, hogy a rendőr alezredes sértettet tönkretegyék.

A férfi a sértettet f.........ónak nevezte, megfenyegette, hogy az utcán megvárja és bosszút áll rajta, valamint a sértett gyermekeit is felemlegető, durván obszcén kifejezéseket használt hosszú perceken keresztül, mire távozott a kapitányság épületéből. A férfi által használt kifejezések alkalmasak voltak a rendőr sértettek becsületének csorbítására. Mindezek miatt a Keszthelyi Járási Ügyészség a többszörös visszaeső férfival szemben 3 rendbeli becsületsértés vétsége miatt emelt vádat a Balaton-parti város járásbíróságán.

Papp Attila