Kenyeret áldottak és osztottak Kiskanizsán

facebook megosztás

Árpád-házi Szent Erzsébet napját ünnepli ma a katolikus egyház. A kiskanizsai templomban a vasárnapi szentmiséken emlékeztek meg a szegények segítőjéről: Nagy Vendel plébános 500 Erzsébet-kenyeret áldott meg, amelyet aztán a karitászcsoport tagjai osztottak ki a hívők között.

A vasárnap reggeli szentmisén Nagy Vendel atya a Magyar Püspöki Konferencia körlevelét is felolvasta, amely szerint Szent Erzsébet ma is példa minden hívő számára: úgy élt, hogy nemcsak a családjára tudott gondolni, hanem azokra az ismeretlen szegényekre is, akikkel maga Krisztus fűzte testvéri kötelékbe.

– Felismerte az ősegyháznak ezt a szeretetcselekedetét: azt, hogy a hívek szíve-lelke egy volt, és beadtak mindent a közösbe. És ő ezt meg is élte a rövid kora ellenére. 24 évesen halt meg, de teljes életet élt. Felismerte, hogy az egyház kincsei a szegények, feléjük kell fordulni, s mindent megtenni értük, ami a szívéből telik – mutatott rá Vendel atya.

Az egyik legismertebb legenda szerint Erzsébet kosarában egy alkalommal a szegényeknek vitt kenyerek illatos rózsákká váltak. Szent Erzsébet napjára a kiskanizsai karitászcsoport 500 kenyeret készíttetett, amelyet Nagy Vendel atya megáldott.

Az önkéntesek mintegy négy éve osztanak Szent Erzsébet kenyeret a hívők között.

– Szeretnénk Szent Erzsébet útját járni: a szeretetünket megosztani az emberekkel, méghozzá olyan formában, ahogy ő tette. Kenyeret, élelmet osztott, és mi is ezt tesszük – mondta Tulman Gézáné, a Sarlós Boldogasszony Katolikus Karitász vezetője.

Árpád-házi Szent Erzsébet II. András és Gertrúd lánya volt, 1207-ben született. Már fiatalon Isten felé fordult, böjtölt, virrasztott és mindig gondja volt a szegényekre. 1231-ben halt meg, négy évvel később pedig szentté avatták.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.