Keszthelyi betörőbanda, zalaegerszegi garázdák, illetve a Magyar Államot megkárosítók állnak szerdán Zala megye bíróságai elé

Z. Z. és három társa egy megyeszékhelyi élelmiszerbolt parkolójában verekedtek, míg B. T. és két társa anyagi gondokkal küszködtek, ennek ellenére nem dolgozni, hanem betörni mentek. V. Z. J. és társai pedig nem kevesebb, mint 153 millióval csapolták meg az állami költségvetést.

153 millióval csapták be a Magyar Államot – holnap az egyik vádlott meghallgatásával folytatódik a tárgyalás

Holnap az egyik vádlott meghallgatásával folytatódik a különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással vádolt társaság elszámoltatása a Zalaegerszegi Törvényszéken. Az ügyészek szerint V. Z. J. és társai nem kevesebb, mint 153 millió forint ÁFA-t igényeltek vissza jogosulatlanul.

Ismét a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Gergye Tamás vezette büntetőtanácsa elé idézték holnapra V. Z. J. elsőrendű vádlottat és társait, akik a vád szerint 152 millió 950 ezer 486 Forinttal rövidítették meg a Magyar Állam költségvetését. Az ügyészség álláspontja szerint, V. Z. J. elsőrendű terhelt, és az ügyben II. rendű vádlottként szereplő társa egy hústermékekkel kereskedő Kft. tagjai voltak.  A cég V. Z. J. ügyvezetése alatt állt 2009 és 2011 között, a vádlott döntött az általános cégügyekben, míg II. rendű társa a pénzügyek és a kereskedelem területéért felelt. A 2010. esztendőtől kezdve a cég a kedvezőbb beszerzés miatt külföldi partnereket keresett. A külföldi cégeknek a feladata volt, hogy a magyar illetőségű szállítóknál, mint vevők jelentkezzenek, majd a szállítókat megtévesztve az Európai Közösségen belüli export tevékenységet színleljenek, amely alapján a szállítók érvényesítették ÁFA visszaigénylési jogukat. A színlelt ügylettel szerzett áruval a valóságban nem a külföldi cég, hanem a vádlottak által vezetett Kft. rendelkezett. A Kft. ily módon nettó értékben szerzett árut, s belföldi partnerei számára immár ÁFA felszámolásával adta tovább. Az ügyleteket a büntetőügy III. és IV. rendű vádlottjai – egy külföldi székhelyű cég ügyvezetői – aktív közreműködésükkel, tevőlegesen is segítették. A büntetőügy szálainak kibogozása holnap az egyik terhelt meghallgatásával folytatódik, a galerit különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás bűntettével vádolják.

Holnap ismét bíróság elé állnak a botokkal és vascsövekkel támadó megyeszékhelyi garázdák

Holnapra ismét a Zalaegerszegi Járásbíróság elé idézték a garázdasággal és más bűncselekményekkel is megvádolt Z. Z.-t és 3 társát, akik büntetőügyében dr. Palkó Tamás mondja majd ki a végső szót. A vádirat szerint a zalaegerszegi Z. Z. és a sértett között több éve haragos viszony áll fenn. Z. Z. emiatt 2016 augusztusában elhatározta, hogy megkeresi és elszámoltatja a sértettet, ezért több fakarót és egy vascsövet is magához vett. Miután az I. rendű vádlott a belvárosban találkozott a barátaival, a II., III. és IV. rendű vádlottakkal, a sértettet keresve a városban autóztak, majd egy élelmiszerbolt előtti parkolóban megálltak. Amikor a sértett a parkolóba érkezett, a vádlottak a botokat és a vascsövet magukhoz vették, és a sértett felé indultak, aki ezt észlelve a parkolóból távozni kívánt. A vádlottak azonban az eszközökkel utána futottak és a sértett gépkocsiját, valamint az őt követő – egyébként a sértett társaságához tartozó – gépkocsit is megdobálták, 144 ezer forintos rongálási kárt okozva ezzel. Holnap tanúk meghallgatása, ennek függvényében pedig ítélethozatal is várható.

Anyagi gondokkal küszködtek, de nem dolgozni, hanem lopni mentek

Keszthelyen pedig egy betörőbandát fog elszámoltatni holnap, illetve pénteken dr. Palotay András büntetőbíró. A vádirat szerint az anyagi gondokkal küzdő B. T. és 2 társa közösen elhatározták, hogy helyzetükön betöréses lopások elkövetésével javítanak. Ezt követően a vádlottak üzletszerűen, azaz rendszeres haszonszerzésre törekedve, 36 alkalommal követtek el bűncselekményeket a Balaton-parti város térségében, még 2016 nyarán. Több lakóházba is betörtek, besurrantak, illetve autókat törtek fel, vagy pedig, a nyitva hagyott gépkocsikból emeltek el értékeket. A három vádlott a lopásokkal ötmillió forintnál is nagyobb kárt okozott a sértetteknek. A holnapi, illetve a pénteki tárgyaláson a tanúk meghallgatása, illetve iratismertetés várható majd.

Papp Attila