KSH: 3,8 százalékos volt a munkanélküliség a harmadik negyedévben

facebook megosztás

Az idei harmadik negyedévben a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 10 ezerrel, 178 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal, 3,8 százalékosra csökkent - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).     

Az idei második negyedévben a munkanélküliek átlagos létszáma 13 ezerrel kevesebb, a ráta 0,2 százalékponttal alacsonyabb volt, mint a harmadik negyedévben. A 3,8 százalékos munkanélküliségi ráta visszalépést jelent a február-áprilisi háromhónapos időszak szintjére.    

A 15-24 évesek munkanélkülisége egy év alatt alig változott, létszámuk 37 ezer, munkanélküliségi rátájuk 10,7 százalékos volt, ami 0,6 százalékponttal alacsonyabb, mint a tavalyi harmadik negyedévben. A munkanélküliek több mint ötöde ebből a korcsoportból került ki.    

A 25-54 éves, legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 3,4 százalékon stagnált, míg az 55-74 éveseké 0,7 százalékponttal, 2,7 százalékra mérséklődött.     

A munkanélküliség átlagos időtartama július-szeptemberben 15,1 hónap volt, a munkanélküliek 40,4 százaléka legalább egy éve keresett állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számított - fűzte hozzá a jelentés.    

A 15-74 éves férfiak körében a munkanélküliek száma 5 ezerrel, 86 ezerre, munkanélküliségi rátájuk pedig 0,2 százalékponttal, 3,4 százalékra mérséklődött. A női munkanélküliek száma szintén 5 ezerrel, 93 ezerre csökkent, a munkanélküliségi ráta pedig 0,3 százalékponttal, 4,4 százalékra esett. A változások mindkét nem esetében mintavételi hibahatáron belüliek voltak - jegyezte meg a jelentés.    

A munkanélküliségi ráta a 15-74 évesek körében Dél-Dunántúlon 2,0, százalékponttal 4,4 százalékosra, Észak-Magyarországon 1,0 százalékponttal 4,7 százalékra csökkent. A többi régióban a változások mintavételi hibahatáron belüliek voltak. A munkanélküliségi ráta 6,9 százalékkal Észak-Alföldön volt a legmagasabb, míg Közép-Dunántúlon a legalacsonyabb, 1,9 százalékkal.    

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint (https://nfsz.munka.hu/) a nyilvántartott álláskeresők létszáma 6,5 százalékkal, 251 ezer főre csökkent - fűzte hozzá a KSH.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.