KSH: szeptemberben 5,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

facebook megosztás

Szeptemberben 4,4, naptárhatástól megtisztítva 5,4 százalékkal haladta meg a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbit - közölte második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,0 százalékkal nőtt a naptárhatástól megtisztított forgalom, ami 0,1 százalékponttal lassabb a november 7-én közzétett első becslésnél. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,8, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké pedig 1,3 százalékkal nőtt.    

A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben viszont az előzetesnél 0,1 százalékponttal nagyobb mértékben, 7,7, százalékkal nőtt a forgalom. Az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 14,3 százalékkal növekedtek az eladások, a bútorok, műszaki cikkek értékesítése 5,3 százalékkal, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 1,5 százalékkal nőtt a forgalom. Ezzel szemben 2,0 százalékkal csökkent a forgalom volumene a használtcikk-üzletekben. A gyógyszerek, gyógyászati termékek, illatszerek értékesítése 4,9 százalékkal, a textil, ruházat és lábbeli vásárlások változatlan árú mennyisége 3,7 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberit.    

A kiskereskedelmi forgalomból 4,4 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 30,5 százalékkal emelkedett.    

Az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.     

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 984 milliárd forint volt szeptemberben.    

Az országos kiskereskedelmi forgalom 43 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 39 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomások forgalmában realizálódott.    

2018. január-szeptemberben a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 6,5 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.    

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,9 százalékkal nőtt az értékesítés volumene az év első kilenc hónapjában.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.