Melyik egészségesebb a sütőtök vagy a magja?

facebook megosztás

Az ősz leginkább várt zöldsége a sütőtök. A tök és magja külön-külön is hatalmas energiabombák, de ha együtt fogyasztjuk őket, még egészségesebbek lehetünk.

Miért válasszuk a sütőtököt?

Nagyon magas C-vitamin tartalmának köszönhetően nagy szerepe van immunrendszerünk egészséges működésében és elősegíti a fehérvérsejtek termelődését. Meglepően alacsony a kalóriatartalma, 10 dkg sütőtök energiatartalma 80 kcal, így fogyókúrázóknak, diétázóknak érdemes beépíteni étrendjükbe.

Sokféle ásványi anyag található a sütőtökben, ami segít a csont ásványi sűrűségének növelésében. Nagy mennyiségben található benne többek között réz, foszfor, vas és magnézium. Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően hozzájárul szívünk és ereink egészségéhez, valamint a rák kialakulásának megelőzéséhez. Béta-karotin tartalma látásunk egészségét támogatja, és megakadályozza a szürke hályog kialakulását.

Miért fogyasszunk rendszeresen tökmagot?

Fitoszterolokban és omega3-ban gazdag, így a telítetlen zsírsavaknak köszönhetően csökkenti a magas koleszterinszintet, a vérnyomást, a szívrohamok és a stroke kockázatát, valamint megakadályozza a vérrögök kialakulását. Magnéziumban is gazdag, mely hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, a nyugodt alváshoz és a vércukorszint csökkentéséhez. A tökmag magas cinktartalmának köszönhetően enyhíti a megnagyobbodott prosztata tüneteit.

Napi szintű fogyasztásával csökkenthetjük a daganatos megbetegedések megjelenésének kockázatát, mint például a gyomor-, a tüdő-, a mell-, a prosztata-és a vastagbélrák. Gyulladáscsökkentő hatása miatt az ízületi fájdalmakkal küzdőknek minden napos fogyasztása ajánlott. Serkenti a keringést a máj- és vesefunkciókat, eltávolítja azokat a toxinokat a szervezetből, amelyek hozzájárulnak a vesekövek képződéséhez. Bővelkedik egészséges zsírokban, fehérjében és rostokban is.

Forrás: termalfurdo.hu
 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.