Névadóünnepséget és emléktábla-avatást tartottak Zalakomárban

facebook megosztás

Az ünnepség az iskola előterében kezdődött, ahol felavatták az intézmény névadójának emlékfalát. Az iskola vezetője szerint Somssich Antal ma is példa lehet mindenki előtt. – Példaként állhat úgy is mint művelt arisztokrata, tanult, nyelveket beszélő ember, hazáját szolgáló katona. És talán úgy is, ahogy a fennmaradt leírásokból tudjuk, hogy mindig a saját munkásai, cselédjei érdekeit tartotta szem előtt – mondta Szakáll Tibor, a Somssich Antal Általános Iskola intézményvezetője.

Gróf Somssich Antal a mezőgazdasági akadémia elvégzése után főhadnagyként, majd századosként szolgát az I. világháborúban. A világégést követően a lengyel-szovjet háborúban is részt vett. A „két nemzet katonájaként” emlegetett gróf az 1920-as években ormándpusztai birtokán gazdálkodott, valamint független országgyűlési képviselőként is tevékenykedett. A II. világháború után kitelepítették, majd hazakerülve életének utolsó éveit egy cselédlakásban töltötte. – És most halála után 60 évvel neve és emléke örök mementó marad. De akkor cselekszünk helyesen, ha nemcsak az iskola névtábláján, hanem a szívünkben is őrizzük őt. Példaképként, aki nem félt a harcba indulni a szabadságért. Nem félt harcolni a jövőért. Nem félt, és azt hiszem, mondhatjuk, nem félne most sem – fogalmazott Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő.


Az ünnepség végén az iskolai kórus és a pedagóguskar közösen énekelt (Fotó: Gergely Szilárd)

A Nagykanizsai Tankerületi Központ igazgatója beszédében kiemelte, hogy Somssich Antal élete a szabadság feltétlen szeretetéről és a legendás lengyel-magyar barátságról is tanúskodik. – A szabadságért, a hazáért, az elvekért és a meggyőződésekért érdemes vállalni a harcot, az áldozatot. Ma a zalakomári iskola közössége a névadással amellett tesz hitet, hogy ezek az értékek a XXI. században is fontosak, mert az információrobbanás korában sem feledkezhetünk meg múltunkról, gyökereinkről, hőseinkről és az ő helytállásukról – mondta el Magyar Ferenc, Nagykanizsai Tankerületi Központ igazgatója.

Az ünnepi műsorban az iskola diákjai mellett a kaposvári katonazenekar is közreműködött. – Azt gondolom, hogy egy ilyen nagyszerű embernek a példája nemcsak azért fontos, hogy őt megőrizzük, hogy itt maradjon velünk, hanem a jövő generációjának mindig utat mutat. Nekem nagyon nagy élmény volt ezek között a gyerekek között lenni, hiszen látszott rajtuk, hogy értik, hogy miről szól ez a mai nap. Gratulálok még egyszer az egész iskolának – nyilatkozta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Az ünnepség végén az iskolai kórus és a pedagóguskar közösen énekelt.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.