Ördög szenvedései: baltával akarta agyonütni a 48 éves férfi a szerencsétlen állatot

facebook megosztás

Csak az tartson kutyát, egyéb kisállatot – házi kedvencet, ugyan már, emberek, hiszen a kifejezés is erre utal! –, aki szereti, és felelősséggel tartani is tudja őket! Ugyanis, ha nem így tesz a „gazdi”, akkor nagyon hamar a vádlottak padján találhatja magát, míg a szerencsétlen, és semmiről sem tehető állat pedig egész életre szóló testi-lelki sebeket szerezve, a menhelyen – már, ha túléli a „tartást”…

Két kutyás gazdikét pontosan tudom, hogy mekkora gondot jelent néha egy-egy helyzet megoldása. Úgy, hogy elsősorban a kutyusok érdekeit vegyem figyelembe. Miért kell annak állatot tartani, akinek amúgy is problémás az élete, és még magáról sem tud gondoskodni? Szívesen feltettem volna e kérdéseket a most következő bűnügy „főszereplőjének”, aki nemsokára már a Lenti Járásbíróság előtt magyarázkodhat majd tettéért. Az elszomorító büntetőügyben történt vádemelés részleteiről dr. Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjétől érdeklődtem.

Egy 48 éves, zalai lakos 2018 májusának elejétől tartott az ingatlanának udvarán egy közepes testű, másfél éves, fekete-rajzos színű, „Ördög” névre hallgató, rottweiler keverék kan kutyát, valamint egy másik ebet is: egy három hónapos német juhász kölyköt. A terhelt 2018. május elejétől 2018. június 11. napjáig terjedő időszakban a rottweiler keverék eb részére az időjárási viszontagságok elől védelmet nyújtó tartási helyet nem biztosított, a gyakran elkóborló „Ördög” nevű kutyát az ingatlan udvarán, egy ház sarkánál levert vas oszlop mellé, 2-3 méter hosszúságú lánccal kötötte ki. Ezt oly módon tette, hogy az állat nyakára nem nyakörvet, hanem egy műanyag redőnyzsinórt tett, a láncot pedig erre rögzítette. Az 5-6 méteres sugarú mozgástérrel rendelkező ebet a terhelt csak ritkán engedte szabadon, mozgatásáról rendszertelenül gondoskodott. A terhelti bánásmód következtében a rottweiler keverék kan kutya nyakán a redőnyzsinór több helyen is lekopasztotta a szőrt és kisebb hámhiányos sérüléseket okozott, illetve az állat nyakán a fültájék mögötti területen, egy 2 cm hosszúságú sérülés is keletkezett. A terhelt a kisebesedett állathoz orvosi segítséget nem hívott, őt az állatorvoshoz nem vitte el, de még a sérüléseinek ellátásáról sem gondoskodott.

A terhelt 2018. június 11. napján, 13.00 óra körüli időben érkezett haza munkahelyéről az otthonába, ahol azt tapasztalta, hogy „Ördög” elszakította a kikötésére szolgáló láncot és elkóborolt. A kutyus 13.30-14.00 óra körüli időben ért haza, amelyet észlelve a terhelt a kutyát a fenti módon ismét megkötötte, melynek során az élénk természetű, fiatal állat folyamatosan a terheltre ugrált. Az ittas állapotban lévő vádlott ekkor – mivel idegesítette az állat viselkedése és meg akarta fegyelmezni – megragadta a ház ablakpárkányán lévő fejszét, és azzal sújtott a kikötése okán mozgásában és a menekülésben is akadályozott eb felé. A fejsze éle, a kutya fejét találta el, és így az eb homlokán egy 8 cm hosszúságú, 4,5 cm mélyre, a koponyacsontig hatoló, nyílt vérző-nedvező vágott sérülés keletkezett. A kutya nyüszítésére a házból kijött a terhelt ott élő rokona, aki a terheltet a bántalmazás miatt kérdőre vonta és ismerőse útján a rendőrséget értesítette. A kiérkező rendőrök „Ördögöt” lefoglalták, majd az állatvédőknek átadták, akik gondoskodtak az állatorvosi ellátásáról. Az állatnál csupán a gyors és hatékony beavatkozás, majd a szakszerű állatorvosi kezelés miatt nem alakult ki maradandó egészségkárosodás.

Mindezek miatt a Lenti Járási Ügyészség állatkínzás miatt emelt vádat a határ menti kisváros járásbíróságán.

Papp Attila

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.