Sokból amennyit akarsz, kevésből amennyit lehet

Nótaszóval kezdődött a „Sokból amennyit akarsz, kevésből amennyit lehet” elnevezésű tárlat megnyitója a Thúry György Múzeumban. Tóth Nándor alpolgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a kiállítás a jövő nemzedéke számára is nagyon hasznos, hiszen a tárlat anyagának köszönhetően a mai fiatalok megismerhetik dédszüleik főzési technikáit és eszközeit.  A kiállítást a Thúry György Múzeum néprajzkutatója, Kiss Nóra állította össze Marx Mária gyűjtését felhasználva. Az 1950-es évek konyhai felszerelései mellet azokat az eszközöket is megtekinthetik a látogatók, amelyek a legfontosabbak voltak századforduló idején.

– Az első termünkben a körülbelül az 1910-es években még látható konyhabelsőt mutatjuk be. Itt egy kemence van, az azzal együtt használatos cserépedényekkel. Éppen egy kenyérdagasztást lehet megfigyelni, s az összes ehhez kapcsolódó eszköz is látható, tehát a megkelt kenyér a dagasztóteknőben, mellette pedig a kenyérsütőlapát - mondta Kiss Nóra néprajzkutató (Thúry György Múzeum).

A 100 évvel ezelőtti magyar paraszti családok asztalára leginkább kásák, lisztből és krumpliból készült ételek kerültek. Marx Mária néprajzkutató munkájának is köszönhetően pontos leírásokat, recepteket is láthatnak és olvashatnak az érdeklődők.- Az ételeknek a legnagyobb részét a gabonafélék, illetve a kásák, lisztből készült ételek és a krumpli meg a bab, a hüvelyesek, a káposztafélék tették ki. Természetesen más is jelen volt, mindenféle zöldségek, fűszernövények, de a mennyiséget az előbbiekben felsoroltak adták - tette hozzá Marx Mária néprajzkutató (Göcseji Múzeum).

A Thúry György Múzeum legutóbbi, a népi méhészkedést bemutató időszaki kiállítása nagyon népszerű volt a helyi iskolások körében. A múzeum vezetői szerint a tegnap megnyitott tárlat is hasonlóan sikeres lehet. – Az iskolások már most érdeklődnek a tárlat iránt. Így múzeumpedagógiai foglalkozásokat is szervezünk rá, s nekik különösen is izgalmas lesz a tárlat, hiszen a tabletjükön, telefonjukon nagyon kevesen keresik ki a népi táplálkozás fogalmát, s annak eszközkészletét. Így egy kicsit ebbe a világba is el tudjuk őket repíteni a múzeumi foglalkozásokon keresztül - fogalmazott Száraz Csillaa a Thúry György Múzeum igazgatója.

A „Sokból amennyit akarsz, kevésből amennyit lehet” tárlat január közepéig látható a Thúry György Múzeumban.