Százhatvan milliárd forintból 1200 kilométernyi közút rendbetétele kezdődött meg az idén

facebook megosztás

Százhatvan milliárd forintos hazai és uniós forrásból csaknem 1200 kilométernyi mellékút, főút és autópálya rendbetétele kezdődött meg az idén - hangoztatta Körmenden a Rába-parti várost átszelő 8-as számú főút felújított belterületi szakaszának ünnepélyes átadásán Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)  közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.   

A magyar költségvetés az uniós támogatásoknál nagyobb részt vállal az útfelújítások finanszírozásából is, 106 milliárd forintot a magyar állam biztosított a komplex útfelújítási program során - közölte.  

Körmenden 823 millió forintos beruházás után a város legforgalmasabb kétszer két sávos  belterületi útja újult meg, kapott teljesen új, megerősített burkolatot, ezen az úton haladhatnak át jelenleg a rábafüzesi határátkelőhely felé és az abból az irányból érkező járművek.   

Mosóczi László emlékeztetett: már épül az M8-as út Körmend-Rábafüzes közötti szakaszának 29 kilométeres szakasza, amely szavai szerint 2021 elejére készül el.   

Szólt arról is, hogy előkészítés alatt áll a Szombathely-Kőszeg és Szombathely-Egyházasrádóc közötti szakaszok fejlesztése, szintén zajlik felsorolása szerint az M8-as gyorsforgalmi út M7-Dunaújváros-Kecskemét közötti szakaszainak előkészítése is.   

A közlekedés fejlesztéséért felelős minisztérium az államtitkár szavai szerint minden erőforrást mozgósít az alsóbbrendű utak felújítása és karbantartása érdekében, így 2010 óta több mint háromezer kilométernyi 4-5 számjegyű útszakasz újult meg a Magyar Közút beruházásában - mondta.  

Mosóczi László közölte: a kormány a Magyar falvak program keretében rendelkezésre álló mintegy 150 milliárd forint harmadát a kistelepüléseket érintő mellékúthálózat fejlesztésére kívánja fordítani, és az útdíjbevételek jelentős részét is erre a célra költik majd el. 

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.