Szüret utáni körkép

Az utóbbi tíz évben nem fordult elő, hogy a környéken a kékszőlőket október 23-a előtt lehetett szüretelni. Idén viszont a szokatlanul enyhe és hosszú ősz miatt ezeket a fajtákat is korábban leszedték a szőlősgazdák. A szakember szerint jelenleg a kezelésre kell odafigyelni, illetve tanulni kell az esetleges hibákból. – Sajnos, annak ellenére, hogy figyelmeztetek mindig, hogy ne kapkodják el a szüretet, próbálják a sav-cukor arányt nézni, mégis itt Förhéncen is, de a környező szőlőhegyeken is – mert jártam arra, van tapasztalatom – a gazdák mentve a termést, hogy az a kevés, ami megmaradt a gyenge növényvédelmi munka után, vagy esetleg a madár- vagy darázskár miatt – megmaradjon, így azt pillanatok alatt leszedték, már szeptember elején, sőt augusztus végén bekerült a pincékbe. Olyan éretlen alapanyagok is, amik most visszaköszönnek a borban. Ráadásul az is veszély nálunk, hogy nincs technológia, nem tudjuk a szőlőt, se a mustot, se az erjedő alapanyagot érdemben hűteni. Emiatt olyan hőfokon erjednek ki a mustjaink, ha ilyen korai szüreteket választunk, hogy megjelenik bizonyos tejsavasság, elégnek aromák, zamatok, és emiatt ilyen uniformizált alkoholos italok lesznek, és nem gyönyörű, szőlőre emlékeztető borok - mondta Förhénci Horváth Gyula, borász.