TehetségM/Kutató – „Ne tűnjek el a szürkeségben…!”

facebook megosztás

A szülők – és úgy általában a felnőttek – nem mindig akarják vagy tudják megérteni a kamaszokat. Ezért döntött úgy, hogy könyvet ír Vida Dorian. A Batthyány Lajos Gimnáziumban érettségizett fiatalember első novelláskötetét a napokban Nagykanizsán is bemutatták.


Vida Dorian arra szeretné rávenni a felnőtteket s a kamaszokat, hogy nyissanak egymás felé… (Fotó: Gergely Szilárd)

A Legendák karcolata című novelláskötet tizenhét rövid történetet tartalmaz. Az írások barátságról, szerelemről és olyan konfliktusokról szólnak, amelyekkel bárki szembesülhet a mindennapok során. A könyv szerzője, Vida Dorian szereplői a lázadó ifjúságból kerülnek ki, ám az írások nem kizárólag a mai fiatalokhoz szólnak.

– Még én is kamasz voltam, amikor ezeket a történeteket elkezdtem papírra vetni – meséli. – Úgy vettem észre, a felnőttek sokszor nem igazán akarnak vagy nem tudnak mit kezdeni a serdülő korosztály egyedi és általános problémáival.

Dorian nem szemrehányást tesz, éppen ellenkezőleg: arra szeretné rávenni a felnőtteket – s természetesen a kamaszokat –, hogy nyissanak egymás felé, merjék megosztani a másikkal gondolataikat, s ha úgy adódik, akkor a gondjaikat is. A 23 éves fiatalembert nemcsak magánemberként foglalkoztatja a téma: a Pécsi Tudományegyetemen pszichológiát tanul, így olykor-olykor „szakmai” szemmel is figyeli környezetét. Írói hitvallása több művében visszaköszön, mint például a Jövőkép című novellában.

– Azért kezdtem el írni, mert számomra ez egy nagyon hatékony önkifejezésmód – magyarázza Vida Dorian. – Másfelől jó esetben a szülők elültetik annak a gondolatnak a magvát a gyermekükben, hogy különleges. Ez a mi családunkban sem volt másként. Kisebb koromban rengetegszer hallottam édesanyámtól: mindenki különlegesnek születik, csak a legtöbben – felnővén – elvesznek a hétköznapok sodrásában. Az én életcélom mindig is az volt, hogy ne tűnjek el a szürkeségben, ezért kezdtem el foglalkozni az írással, a zenéléssel és a versmondással.

A Legendák karcolata 2018 októberében jelent meg. Elsőként a lendvai közönség ismerhette meg a könyvet, hiszen Dorian Muraszombaton született, és az 1. sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskolába járt. Ahogy azt a kanizsai kötetbemutatón elmondta, már dolgozik a második könyvén.

Nemes Dóra

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.