Újbormustrát tartottak Cserfőn

facebook megosztás

Minden Márton-nap előtt újbormustrát tartanak a cserfői Antal pincében, a vándorkupa már öt éve jár gazdáról gazdára a hegyháton. Idén 22 mintát adtak le, amelyet aztán négytagú szakértői zsűri véleményezett.

– Elsősorban harmóniával kapcsolatos problémákat fedeztünk fel, illetve néhány gondatlanságot, de ezek a borok ilyenkor még, hála Istennek, javíthatók – hangsúlyozta Förhénci Horváth Gyula a bírálat felénél. – Érdemes ilyen stádiumban is megnézni a borokat: még nem tiszták, nem stabilak, tehát nagyon sokszor lehet rajtuk javítani. Az észrevételeinket igyekszünk eljuttatni a gazdákhoz – tette hozzá.


Javában tart a bírálat. Nagy Lajos az egyik zsűritagnak, Kápolnás Zoltánnak tölt

A zsűritagok szerint a pincetulajdonosok figyelmét még jobban fel kell hívni a precíz munkára, a tisztaságra és a szüretelés megfelelő időpontjának kiválasztására – valamint arra, hogy a szüreti mulatság ne menjen az egész éves munka rovására.

Az újbormustra eredményeit jövő szombaton, a Márton-napi pincejárás végén hirdetik ki.

– A programjainkkal egyrészt szeretnénk összefogni a helyi gazdákat, másrészt lehetőséget adni nekik a tanulásra. Hiszen a végső cél az, hogy szívesen kóstoljuk egymás borait, illetve, ha turisták járnak errefelé, akkor finom italokat fogyaszthassanak – fogalmazott a szervezők egyike, Nagy Lajos, az Antal pince tulajdonosa.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.