Újbormustrát tartottak Miklósfán

facebook megosztás

Libatoros vacsorával egybekötött újbormustrát tartott a Dr. Kotnyek István Miklósfai Kertbarát Kör a Mindenki Házában. A bírálatra 36 minta érkezett. A zsűri szerint az évjáratnak megfelelően alakultak a borok, amelyeket összességében ígéretesnek találtak a kóstoló során.

Még a rendezvény előtti percekben is szorgoskodtak a libatoros vacsora felelősei a konyhán, hogy tökéletes legyen a sült libacomb és a ludaskása.


Készül a finom libatoros vacsora (Fotó: Gergely Szilárd)

A Dr. Kotnyek István Miklósfai Kertbarát Kör tagjai és barátai az újbort ünnepelték tegnap este. Az összejövetelen Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő azt mondta, a magyaroknak a lelkükben és a vérükben van a szőlő szeretete és a bor tisztelete.


Borkóstoló. Balról jobbra: Németh József, Cseresnyés Péter és Köteles Józsefné
(Fotó: Gergely Szilárd)

– Szent Márton napját ünnepeltük nemrég. Ezt az időszakot az angolszászok hálaadásnak nevezik, nálunk a betakarítás végét és örömét jelenti. Ezért van még az advent előtt egy kis lakoma, amikor megkóstolják az újbort is. Tehát ez az ünnep egy kicsit az eltelt időszak munkájáról, s lássuk be: az ősök tiszteletéről szól – hangsúlyozta Cseresnyés Péter.

Szent Márton életéről és a személyét övező legendákról Smidéliusz Zoltán nyugalmazott evangélikus esperes szólt röviden, majd a program a Szent Márton Borbarát Egyesület mustkeresztelőjével folytatódott, immár a humor jegyében.

Az újbormustrára 36 mintát küldtek be a kertbarátok, valamint a környező hegyhátak pincetulajdonosai. Az évjáraton – a bírálatok szerint – nyomot hagyott a nem túl kedvező időjárás: az enyhe februárt hideg március követte, majd nyárias meleggel és sok csapadékkal folytatódott a tavasz, aztán a száraz nyár.


Az újbormustrára 36 mintát küldtek a gazdák (Fotó: Gergely Szilárd)

– Majdnem egy hónappal korábban elkezdődött a szüretelés: olyanra még nem volt példa, hogy már augusztus első napjaiban szedjék a korábbi fajtákat. Rövid volt az érési idő, és nem úgy telítődtek az illatok és a zamatok, ahogy azt szerettük volna – fogalmazott Németh József, a Dr. Kotnyek István Miklósfai Kertbarát Kör elnöke.

Ettől függetlenül a Smidéliusz Zoltán, Nink Károly és Vlasics Lajos alkotta zsűri biztatta a gazdákat, hiszen a leadott újborok összességében ígéretesek, és még javíthatók.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.