Uniós támogatást ígértek, felfüggesztett börtönt kaptak érte: pénteken Sz. A. felett is pálcát törnek majd

facebook megosztás

Még a nyár elején hozott elsőfokú ítéletet a Zalaegerszegi Járásbíróság annak a három férfinek az bűnperében, akik európai uniós támogatások ígéretével több, mint 18 millió forintot csaltak ki egy házaspártól. Holnap az elsőrendű vádlott, Sz. A. további sorsa felett is jogerővel döntenek majd, ugyanis ő volt az egyetlen, aki fellebbezett az elsőfokú verdikt ellen.

A büntetőügyről a tavalyi esztendő végén számoltunk be először a kanizsaujsag.hu olvasóinak. Majd az elsőfokú, nem jogerős ítéletről a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője, dr. Vándor Virág tájékoztatta hírportálunk olvasóit, 2018 júniusának végén. Ebből idézünk most:

A Szalai Csabáné dr. Horváth Katalin vezette büntetőtanács által megállapított tényállás szerint az I. rendű vádlott, Sz. A. 2015 decemberében határozta el magát arra a zalai megyeszékhelyen, hogy a sértett házaspártól egy kitalált történettel fog pénzt szerezni. Ennek megfelelően a III. rendű vádlott egy befolyásos, európai uniós támogatásokat intézni tudó személy szerepét játszotta el, és az uniós támogatások megszerzését ígérte nagyobb összegű készpénz ellenében. A III. rendű vádlott és a sértettek közötti találkozókon a II. rendű vádlott is jelen volt, megerősítve a házaspárt abban, hogy a támogatás megszerzésének nincs akadálya. A sértettek ennek érdekében, több alkalommal, összesen 18.041.350,- Ft készpénzt adtak át a vádlottaknak, akiknek célja kizárólag a sértettek pénzének jogtalan megszerzése volt, hiszen valójában semmilyen európai uniós támogatást nem intéztek, erre lehetőségük sem lett volna.

A férfiakat a bíróság bűnösnek találta folytatólagosan és társtettesként elkövetett csalás bűntettében, ezért az I. és III. rendű vádlottakat 2 év szabadságvesztéssel sújtotta, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, a II. rendű vádlott esetében 1 év 6 hónap szabadságvesztést szabott ki, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztve. Ezen túlmenően, egyetemlegesen kötelezte a vádlottakat a csalással megszerzett pénz – 18.041.350,- Ft – sértettek részére történő megfizetésére is. Az ítélet a bejelentett fellebbezésekre tekintettel nem jogerős, ugyanis az I. rendű vádlott felmentéséért fellebbezett, míg a II. rendű vádlott és védője, illetve a III. rendű vádlott védője, továbbá az ügyész a fellebbezés benyújtására 3 nap gondolkodási időt tartott fenn.

Végül az ítélet a másod- és harmadrendű vádlottakra jogerőssé vált, holnap pedig a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Rupa Melinda vezette büntetőtanácsa Sz. A. esetében is jogerővel dönt majd.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.