Workshoppal folytatódott az olasz üzleti nap

facebook megosztás

Workshoppal folytatódott az olasz üzleti nap. A kamarai rendezvényen a helyi vállalkozások képviselői az olasz-magyar gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről hallhattak előadásokat. Mint arról beszámoltunk, a konferencián együttműködési megállapodást írt alá a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara és a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara.

A partnerek szerint újabb mérföldkőhöz érkeztek az olasz-magyar gazdasági kapcsolatok a kedden aláírt együttműködési megállapodással. Mint arra Francesco Mari kamarai elnök rámutatott: Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Olaszország.

Nagykanizsa és térsége eddig is kiemelt területnek számított a dél-európai ország befektetőinek körében, akik további lehetőségeket látnak itteni fejlődésükre. A jövőben például három nagy cég is jelentős, 30 millió euró értékű beruházásokat tervez a környéken.


Francesco Mari: A jövőben újabb fejlesztések és beruházások várhatók 
(Fotó: Gergely Szilárd)

– Ezek a cégek mind a gépipar területén tevékenykednek. Gépjárművekhez, illetve mezőgazdasági gépekhez gyártanak alkatrészeket. Tevékenységük az egész világra kiterjed, de Magyarországon kiemelt lehetőséget látnak a dinamikus fejlődésre, mivel itt kiszámítható a gazdasági környezet, és megvannak a jövőbeli növekedés lehetőségei. Mindemellett olyan gazdasági, helyi, illetve kormányzati támogatásban részesülnek, amely nagyfokú segítőkészséget tanúsít az irányukba – fogalmazott a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara elnöke.

Nagykanizsán és a környékén mintegy 30 olyan olasz cég működik, amely a helyieknek kínál munkalehetőséget és ezáltal megélhetést. Az Italian Business Day workshopján Dénes Sándor polgármester azt mondta, az olasz-magyar együttműködést a kamaráknak és a város vezetésének is támogatnia kell.

– Segítsük a vállalkozókat, adjunk nekik lehetőséget, információt, és keressük a módját annak, hogy miként tudnak az olasz és a magyar cégek egymással kapcsolatot építeni, mindig a kölcsönös előnyök elve alapján – hangsúlyozta a polgármester.

A kamarai programra a Nagykanizsán és a térségben működő cégek képviselőit hívták meg, akik az olasz-magyar üzleti ügyek fejlesztéséről, annak lehetőségeiről tájékozódhattak.


A workshopon az együttműködés gyakorlati megvalósításának első lépéseiről is szó volt
(Fotó: Gergely Szilárd)

– Azt szeretnénk, ha a magyar és olasz vállalkozások között egy olyan digitális tér jönne létre, amivel elérhetjük egymást, illetve egy elektronikus és jóval olcsóbb ügyfélszolgálatot valósítanánk meg. Ebben számos lehetőség van, s a mai előadásokkal azt szeretnénk megmutatni, hogy ezt hogyan tudják a helyi vállalkozások igénybe venni – fogalmazott dr. Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Az előadások sorát a Zala Megyei Kormányhivatal főigazgatója kezdte. Héder Miklós arról beszélt, hogy a náluk működő hatóságok milyen beruházásokra specializált eljárást dolgoztak ki. A workshopon felszólalt még többek között az Olasz Nagykövetség Gazdasági Hivatalának, valamint az Olasz Kereskedelmi Ügynökségnek a képviselője is.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.