Azt hazudták, cigánybálban voltak: sem az osztrákok, sem a magyarok nem hittek nekik

facebook megosztás

Egy pókaszepetki nő próbálta hamisan tanúsítani azt, amit a fia hazudott: cigánybálban voltak egy Ausztriában elkövetett bűncselekmény időpontjában, így a fiú biztos, hogy nem lehet az elkövető. A Grazi Tartományi Bűnügyi Bíróság ezt másként gondolta, így a nő még nagyobb bajba keverte magát, mint amelyben volt. A zalaegerszegi ügyészek hamis tanúzás bűntette miatt állítják hamarosan a megyeszékhely járásbírósága elé. A bűnügy részleteiről dr. Pirger Csabát, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztem.

A Grazi Tartományi Bűnügyi Bíróságon büntetőeljárás folyt egy akkor 46 éves pókaszepetki nő és gyermeke ellen rablás bűntette és más bűncselekmények miatt. A fiú tagadta, hogy a cselekményt elkövette volna. Az egyik vádpontban az osztrák ügyészség azzal is megvádolta, hogy 2016. augusztus 21-én, Schiefer községben, máig ismeretlen társával együtt eltulajdonította egy helyi házaspár kerékpárjait, amelyeknek értéke 400 € volt.

A fiú 2016. november 28-án, a tartományi bíróságon azt vallotta, hogy a vádbeli napon otthon tartózkodott. Augusztus 20-án és 21-én, egy kétnapos rendezvényen, fesztiválon vett részt, melyet szüreti fesztiválnak nevezett. Ennek igazolására védője indítványozta a tárgyaláson hallgatóként mindvégig jelen levő édesanyjának tanúkénti kihallgatását. Az indítványnak a bíróság eleget is tett és a hamis tanúzás következményeire, valamint a vallomás megtagadási jogára kioktatva, tanúként hallgatta ki a nőt, aki nem élt a mentességi jogával.

Vallomást tett, melynek során valótlanul azt állította, hogy a 2016. augusztus 20. napi, magyar nemzeti ünnepet követő napon a cigányok részére volt szervezve egy ünnep, melyen végig együtt tartózkodott a fiával: az ünnepség délután kezdődött és kb. éjfélig tartott, majd az egész éjszakát fiával együtt töltötte. Védői kérdésre azt állította, hogy az általa említett ünnep 13 és 14 óra között kezdődött.

A Grazi Tartományi Bűnügyi Bíróság a fiú védekezését, illetőleg a nő, fiát menteni igyekvő vallomását elvetette, s a fiút bűnösnek mondta ki a házaspár sérelmére elkövetett lopásban. Viszont ez megpecsételte a nő sorsát, ugyanis a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség ellene büntető ügyben elkövetett hamis tanúzás bűntette miatt emelt vádat a zalai megyeszékhely járásbíróságán.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.