Elektromos járművek a katasztrófavédelmi igazgatóságon

Több mint hárommilliárd forint értékben adtak át katasztrófavédelmi feladatokhoz szükséges járműveket a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A járművek közül Zala megye két teljesen elektromos meghajtású járművel gazdagodott.


Fotó: Jóri András - BM OKF

Az ünnepélyes átadáson a Himnusz hangjainak elhangzását követően dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató mondott köszöntőt. A tábornok beszéde elején leszögezte, hogy a katasztrófavédelem öt éve elkezdett technikai fejlesztései most egy újabb mérföldkőhöz érkeztek. Emlékeztetett arra, hogy a 2014-től 2020-ig tartó időszakra vonatkozó Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében végrehajtott gépjárműfecskendő-beszerzés lezárult, ennek eredményeként már száznyolc korszerű tűzoltógépjármű szolgál a tűzoltóságokon. Góra Zoltán elmondta azt is, a katasztrófavédelem az elektromobilitás elterjesztésének jegyében központi forrás felhasználásával több mint félszáz elektromos járművet szerzett be, amelyek a hatósági és ellenőrzési feladatokat fogják támogatni.

A gazdaságosan üzemeltethető elektromos járművek a hatósági és ellenőrzési feladatokat végző kollégák munkáját segítik. Az autó egy feltöltéssel akár háromszáz kilométert is meg tud tenni. A jármű elektromos fogyasztóit nagy fényerejű, alacsony energiafogyasztású, fejlett LED-technológiával látták el. Az e-Golf technológiai megoldásai révén és belső terének stílusos dizájnelemekkel történt kialakítása miatt is kifejezetten modern, emellett számos, vezetést segítő elektronikai rendszerrel szerelték fel. A jármű lítium akkumulátorát három különböző módon lehet tölteni: hálózatról szabványos dugaszoló aljzaton keresztül, ami 13 órát vesz igénybe, a nagy kapacitású megoldást választva 8 óra alatt feltölthető, a CSS gyorstöltőrendszert használva pedig fél óra alatt 80 százalékra tölthető fel. A most átadott 54 személygépkocsi összesen 589 768 992 forintba került. Emellett országosan 64 töltőállomás kiépítése is szerepel a programban, a projekt teljes költségvetése 974 757 543 forint, amelyhez a kormány csaknem félmilliárd forint értékű támogatást nyújtott - számolt be honlapján a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.