GasztroKanizsa: Kemencés füstölt csülkös bab

facebook megosztás


Gyenese Endre családjának kemencében, az udvaron készíti a finomságokat (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Gyenese Endre családjában minden hónapban nyílik alkalom az ünneplésre, ilyenkor a 11 unoka és a szüleik körbeülik az asztalt. Sőt, egy asztal nem is elég, hiszen ezeken az alkalmakon összesen tizenkilencen vannak. A gyerekek kívánságainak nem könnyű eleget tenni, több tűzhelyen készül az ebéd. Ezért a nagyszülők megosztották egymás között a munkát. Endre, a családfő a kemencében süt-főz kint az udvaron, míg a felesége, Marika a villanytűzhelyen a lakásban. Ottjártunkkor nem volt semmilyen ünnep, egyszerű, december eleji hétköznap volt, amit emlékezetes ünneppé varázsolt a háziak barátsága.

A csülkös bab hozzávalói:

Fél kiló áztatott száraz vagy puha bab, áztatott csülök vagy sonka, két szál sárgarépa, petrezselyem, babérlevél, szemesbors, csilipaprika, csontos kecske vagy egyéb hús, só, pirospaprika, 2 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma.

Elkészítése:

A vöröshagymából pörköltalapot készítünk, a fokhagymát megtörve beletesszük, felöntjük fél liter vízzel, felforraljuk, a sót, borsot, babérlevelet, köményt beleforraljuk és a 6-7 literes kerámiaedénybe öntjük. Rárakjuk a csontos húsokat, a bab felét és a karikára vágott zöldségeket. Erre jön a nagyobb kockára vágott füstölt hús, majd a maradék bab és zöldség. Annyi forró vizet öntünk rá, hogy ellepje, de a fazék pereme alatt maradjon két ujjnyira. Beledobjuk ízlés szerint a csilit és még egy babérlevelet. Lefedve, 150 fokon 2-3 órát sütjük a kemencében. Közben másfél óra múlva kivesszük, az elfőtt levet forró vízzel pótoljuk, megkóstoljuk. Ízlés szerint még ízesíthetjük, és visszahelyezzük a kemencébe.

A prósza hozzávalói:

Fél liter joghurt vagy kefir, fél kg reszelt burgonya, 3 gerezd fokhagyma, 1 közepes vöröshagyma, só, 1 mokkáskanál majoránna, őrölt kömény, bors, késhegynyi őrölt paprika, 1 tojás, 15 dkg rétesliszt, 15 dkg finomliszt, 1 mokkáskanál sütőpor. Az anyagokat összekeverjük, kizsírozott vastepsibe vagy tapadásmentes edénybe öntjük és a kemencében megsütjük.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.