Ismét egy állatkínzó, olasz állampolgár: ő sem fogja megúszni a felelősségre vonást

facebook megosztás

A kutyakufár haláljárata. Nem tettem idézőjelbe sem a kutyakufárt, sem pedig a haláljáratot, ugyanis mindkettő úgy igaz, ahogy az le van írva a papírra. Egy 29 éves olasznak nem volt otthon munkája, így Magyarországra jött, szerencsétlen, tenyésztett kutyakölykökkel kereskedni. A talján haláljárata azonban nem érhetett céljához, hála a Lenti Rendőrkapitányság járőreinek. A történet így sem érhetett jó véget, hiszen három kölyök elpusztult, sokuk pedig egy életre szóló egészségkárosodást szenvedett. Hogy a férfi bűnhődni fog, arra a Lentiben dolgozó ügyészek a garancia: a bűnügy részleteiről a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét, dr. Pirger Csabát kérdeztem.

A 29 éves férfi hazájában, Olaszországban rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett, ezért 2018. év elején elhatározta, hogy bevételét magyarországi, illegális kutyatenyészetekből származó kölyökkutyák Olaszországban történő értékesítéséből fogja kiegészíteni.

2018. május 6. napján a délutáni, esti órákban Torinóból Magyarországra utazott az általa vezetett Alfa Romeo típusú személygépkocsival. Lajosmizsére ment, ahol másnap, a reggeli órákban egy ismeretlen, engedély nélküli ebtenyésztéssel foglalkozó személytől 19, uszkár jellegű kölyökkutyát vett át 1000 Euró ellenében. A kutyakölykök életkora még a nyolc hetet sem érte el: a jellemzően 4-5 hetes kiskutyákat az anyaállatoktól a férfi jogszabálysértő módon, idő előtt választotta el, továbbá nem gondoskodott a szállításhoz szükséges állat egészségügyi dokumentumokról, a szükséges egyedi azonosító jelzés elhelyezéséről, valamint oltásokról sem. A férfi a 19 kölyökkutyát a személygépkocsi levegőtlen csomagterében, állatszállító boxok nélkül, szabadon, összezsúfolva helyezte el. Majd még aznap Tornyiszentmiklósra ment, hogy a magyar-szlovén, majd a szlovén-olasz államhatárt átlépve, Torinóba jusson. Azonban a Lenti Rendőrkapitányság járőrei a gépkocsit 2018. május 7. napján, 11.35 órakor ellenőrzés alá vonták: a kiskutyákat lefoglalták, majd állatvédelmi szervezeteknek adták ki.

A férfi az állatok átvételekor minimális mennyiségű, csupán 2-4 kiskutyának elegendő táplálékot adott a 19 kölyökkutyának, azonban a magyar átvételi helyszíntől Torinóig tartó, 11-12 órás időtartamra tervezett út során a kiskutyák további etetéséről, itatásáról, mozgatásáról, valamint a járműben történő levegőcseréről sem gondoskodott.

A bánásmód miatt a 19 kölyökből 14 kiskutya azonnali orvosi ellátást igényelt, 4 kiskutya úgynevezett shockot kapott, őket az állatvédő szervezetek munkatársai az átvételt követően azonnal állatorvoshoz szállították: életüket csak a gyors állatorvosi beavatkozás mentette meg. A gondos orvosi ellátás ellenére azonban, a legyengült immunrendszerű állatok közül – 3 héten belül – 3 kölyökkutya elpusztult. Az életben maradt kölykök is megsínylették a kutyakufár haláljáratát: közülük többen is egészségkárosodást szenvedtek. Mindezekért a Lenti Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat az olasz férfi ellen a határ menti kisváros járásbíróságán.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.