Jazz Christmas from New York

facebook megosztás

A nagykanizsai születésű Farkas Norbert triójával adott karácsonyi koncertet tegnap a zalaegerszegi Mimosában. A nagy érdeklődésre való tekintettel este két koncertre is sor került. Az együttesben Bartha Mátyás zongorázott és Clotile Bonner Farkas énekelt. Műsorukban karácsonyi dalok és jazz örökzöldek hangzottak el. E koncert apropóján  szedtem össze a Farkas Norbertről tudnivalókat.

Advent idején egymást érik a karácsonyi rendezvények, koncertek. Ebben az időszakban hazalátogatnak a külföldön élők, hogy az ünnepeket családtagjaik, rokonaik és barátaik körében töltsék.


Fotók: Halász Gyula

Az Egyesült Államokban élő Farkas Norbert is évről-évre hazatér, és ha teheti, mindig együtt zenél barátaival. A kanizsai bőgős életében ez az esztendő mindenképpen mérföldkőnek számít, hiszen idén tavasszal kötött házasságot az amerikai Clotile Bonner színésznő-énekesnővel. Norbert élete ezzel gyökeresen megváltozott, hiszen lakhelye ezután Salt Lake Cityben lett és egyúttal bekerült egy zenész-színész családba.

Hosszú út telt el azóta, hogy Norbi Cserfőn belekóstolt a jazz ízébe. Hazai zenei tanulmányait később Ausztriában, a Graz-i Művészeti Egyetem Jazz Tanszakán folytatta. Ekkor indult el számára az igazi európai koncert-élet, amelyre alapozva megpróbálkozott az USA-ban továbblépni. A New Yorkban töltött időszak után New Orleansba, a jazz szülővárosába szerződött, ahol a legendás Tommy Dorsey Orchestra bőgőse lett. Ha nem is tudta teljes mértékben átélni a jazz kiteljesedésének időszakát, mégis betekintést nyerhetett New Orleans ma is pezsgő világába és a Mississippin járó luxus hajók életébe. Itt ismerkedett meg jövendőbelijével, akivel később házasságot kötöttek. Norbi azóta is több helyen lép fel az Egyesült Államokban. Legutóbb a Nagy-tavaknál egy luxushotel zenekarában játszott több világsztárral, köztük a szlovén származású Peter Michelic jazz-zongoristával. A 2018-as év krónikájához tartozik az is, hogy Norbit felkérték egy amerikai film zenei anyagában való részvételre. A Jane and Emma című film bemutatója ez év ősszel történt meg. De vissza most a karácsonyi koncertre.

A bensőséges hangulatú helyen igazi karácsonyváró hangulat uralkodott. A kitűnő hangulatot a nagyszerűen összeállított repertoár és a profi előadás hozta meg. Clotile bájos, sok humorral vegyített éneklése, Bartha Mátyás frazírjai és Farkas Norbi patikamérleggel kimért, briliáns improvizációi tették igazén élvezetessé az estét. Ráadásra már sajnos nem volt lehetőség, hiszen már az utcán várakozott a következő koncert közönsége.

Jó hír viszont, hogy Farkas Norbit még az idén Nagykanizsán is láthatjuk, hallhatjuk koncertezni.

Halász Gyula

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.