Képzések már virtuálisan is: jól vizsgázott a „ViaVideo” rendszer

facebook megosztás

A bíróságokon az országban először bonyolítottak le képzést – az idén kiépített – ViaVideo rendszer segítségével. A Zalaegerszegi Törvényszék munkatársai, pécsi, szekszárdi és kaposvári kollégáikkal együtt, 2018. december 18-án, az „Új adatvédelmi rendelet és ennek kapcsán a főbb újdonságok” című képzésen vettek rész. A részletekről dr. Bartalné dr. Mentes Juditot, a zalai törvényszék sajtószóvivőjét kérdeztem.

A Pécsi Ítélőtáblán az országban elsőként vezették be, hogy az egyes megbeszéléseket, értekezleteket videokonferencia útján bonyolítják le. 2018-ban az is elérhetővé vált, hogy az úgynevezett ViaVideo rendszer segítségével a távoli résztvevők székhelyükön hallgathassák meg az előadásokat. A képzésen a Zalaegerszegi Törvényszékről, valamint a Zalaegerszegi, Nagykanizsai, Keszthelyi és Lenti Járásbíróságokról összesen húsz személy vett részt. Nekik a Pécsre történő, oda- és visszautazás 5 óra útidőt, no meg, jókora utazási költséget jelentett volna.

Dr. Garamvölgyi-Dorkó Brigitta, az Országos Bírósági Hivatal adatvédelmi felelősének előadása és dr. Virág Csaba, az Országos Bírósági Hivatalba beosztott bíró tájékoztató ismertetése során a kollégák mind az előadókat, mind pedig az általuk kivetített anyagot láthatták a tárgyalóteremben felszerelt televíziókon keresztül. Dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke, a képzés zalai moderátora szerint a rendszer kifogástalanul működött. A délutáni workshopok pedig azt is jól példázták, hogy a kétirányú kommunikáció is aktívan megvalósítható: vagyis, nem csak azt lehetett kiválóan látni és hallani Zalaegerszegen, ami Pécsen elhangzott, hanem beszélgetni is lehetett a videokonferencia minden egyes résztvevőjével.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.