Közel félezer bíróság ihlette fotó született

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) által ötödik alkalommal meghirdetett – bárki számára nyitott – fotópályázatra 49 pályázótól összesen 471 kép érkezett. A részletekről dr. Bartalné dr. Mentes Juditot, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivőjét kérdeztem.

Idén négy kategóriában nyújthatták be pályaműveiket a fotósok. Megörökíthették a  bíróságok tárgyi környezetét, a bírósági épületek homlokzatát, belső tereit, illetve környékét, valamint az épületek által ébresztett érzelmeket, hangulatokat. Másrészt bemutathatták a bíróságokon folyó munkát: a tárgyalótermek világát és a bírósági dolgozók mindennapjait. Idén először, külön értékelte a zsűri a mobiltelefonnal készített képeket is.


Tóth-Piusz István fotója a Székesfehérvári Törvényszék főlépcsőjéről

A négy fős bíráló bizottság – dr. Handó Tünde, az OBH elnöke, dr. Németh Zoltán, a Budapest Környéki Törvényszék Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságának elnöke, Molnár Zoltán fotóművész, valamint Klenovics Róbert, az OBH Műszaki Főosztályának főosztályvezetője – kategóriánként választott egy-egy nyertes pályaművet.  A fotópályázat online felületén legtöbb közönségszavazatot kapó pályázó pedig különdíjban részesült. Ezen kívül, a pályaművek közül a bíráló bizottság, az OBH elnöke és a Kúria elnöke is választott egy-egy különdíjast.


Pusok Péter egyedi beállítású fényképe a Zalaegerszegi Törvényszékről

A többi kategória első helyezett pályaműve megtekinthető az Országos Bírósági Hivatalnak a fotópályázatról készült cikkében.

A pályázatra beérkezett fotók, köztük a zalai pályaművek is ide kattintva tekinthetők meg.

Papp Attila