Magyar szeretnék maradni…

facebook megosztás

Európa sorsa nem a tőzsdei árfolyamokon múlik, hanem azon, hogy az európai nők és férfiak vállalják-e megszületendő gyermekeinket, és hogy a gyermekek milyen családi és nemzeti közösségekben nőnek fel (Kövér László)

Magyar szeretnék maradni…

Magyar szeretnék maradni, én most csak ennyit akarok. Itt születtem, és itt halok meg talán, s nem idegenben: itt keresek hazát, jövőt.”Gyurcsó István Szülőföldemhez tartozom!című versét Páko Mária zenésítette meg, a felvidéki tanárnő egyik csapata, a Csillagvirág előadásában hallgatom. Edina! Dániel! Micsoda hangok, micsoda erő!


„Szívet cseréljen az, aki hazát cserél!” Rimaszombatban született Tompa Mihály is, a tanítványok töredéke Páko Máriával (Fotó: csemadok.sk)

Lóg a lába, lóg a… Nem egy tanítványának még le sem ér a lába a székről, már gitározik. Nem csak Rimaszombatban fogalom. Minden gyermeknek, amint lehet, hangszert ad a kezébe, zenekarban játszatja őket, és fellépéseket szervez számukra Putnokon, Kazincbarcikán, Ózdon, Egerben is. Vallja, hogy a zenélés maga is nevelőerő, amely közösségben még inkább hatványozódik. A sikerélménytől pedig egészséges önbizalmat, ebből eredően tartást kap a gyerek, és ez a legtöbb, ami ma a fiatalságnak adható – olvasom róla.

Gitárossokk, Tompa Virágai néven muzsikál többi együttese, az 1958-ban született pedagógus nemzedékeket nevelt az örömzenére. „Akiben van tehetség, köteles azt kiművelni a legfelsőbb fokig, hogy embertársainak mennél nagyobb hasznára lehessen. Mert minden ember annyit ér, amennyit embertársainak használni, hazájának szolgálni tud” – idézte közösségi oldalán Kodály Zoltánt.


Kövér László: Ha születnek újabb gyerekek, van magyar jövő (Fotó: MTI)

„… ami történik ma a határon túlinak mondott magyarsággal, az történik majd holnap-holnapután a határon belüli magyarsággal is. Mert ez a sorsközösség.” Ki gondolta volna, hogy Kövér László 2010-es sorai ilyen hamar beteljesülnek? Brüsszel utóbbi években felgyorsult birodalomépítő, nemzetállam-ellenes törekvései mind többeket ráébresztenek a veszélyre. A migrációs csomagot még a májusi EP-választások előtt akarják legyömöszölni a torkunkon – a változatosság kedvéért az ENSZ égisze alatt. A bevándorlók közt osztogatott név nélküli bankkártyák leleplezték, ez már nem elmélet, hanem összeesküvés! Vagy az se, annyira arcátlanul, nyíltan teszik. Háttérhatalom volt sokáig a nevük – már így hívni sem indokolt, elvégre a nyílt színen művelik. És nem ügyelnek a látszatra sem. Kapkodásuk azonban ne keltsen bennünk elbizakodottságot. Májusban mindnyájunknak el kell menni…

Papp János

* * *

Búcsúzunk Magyarország barátjától

George Herbert Walker Bushra emlékezünk, a minap elhunyt államférfi volt az első amerikai elnök, aki hivatali ideje alatt látogatott hazánkba. Bush, ne adj pénzt a kommunistáknak! Szabadíts meg minket Jaltától! – azaz a szovjeteknek odadobó nagyhatalmi paktumtól. Ezek az angol nyelvű táblák meg az esőtől sem visszariadó tömeg késztette erre a mondatra: – Szívből akarok beszélni!


A Bush család a hatvanas években, hiányzik a képről a másodszülött, háromévesen leukémiában elhunyt kislány, Robin (Fotó: George Bush Presidential Library)

És a Kossuth téren összetépte előre megírt beszédét. A hallgatósággal szolidaritást vállalva esernyő nélkül állt a mikrofon elé. Reagan elnök egykori alelnöke, munkájának 1989-93 közötti folytatója három napig volt a szabadságszerető Magyarország vendége ’89 nyarán.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.