Még tart az Egymillió csillag a szegényekért akció – „Igyekszünk Szent Erzsébet útján járni…”

Javában készül az ünnepekre a kiskanizsai Sarlós Boldogasszony Katolikus Karitász. A közelmúltban országosan is elismert csoport minden évben jótékonysági vásárt tart advent idején, valamint csatlakozik az Egymillió csillag a szegényekért akcióhoz. A szolidaritási hét vasárnapig tart.


Tulman Gézáné – és a közösség – munkáját nemrégiben Caritas Hungarica Díjjal ismerték el (Fotó: Gergely Szilárd)

– Az önkénteseink alapvetően minden hónap első szerdáján találkoznak, de a nagyobb ünnepek közeledtével még gyakrabban, hiszen ilyenkor megszaporodnak a feladatok – szögezi le Tulman Gézáné, a karitászcsoport vezetője. – A hagyományos őszi-téli megmozdulásaink sora az idősek teadélutánjával kezdődött, majd a Szent Erzsébet-napi kenyérosztással folytatódott. Idén félezer kenyeret készíttettünk erre az alkalomra, és ma már hálával fogadják az emberek. Eleinte nem igazán értették, miért tesszük, de most már tudják, hogy ez a gesztus a színtiszta szeretet megnyilvánulása – annak a kifejezése, hogy igyekszünk Szent Erzsébet útján járni.

A kiskanizsai önkéntesek ezekben a hetekben is fáradhatatlanul dolgoznak. December 16-án délelőtt, a templom bejárata előtt tartják az úgynevezett Karácsonyi ajándékvásárt, amelyen az önkéntesek által készített apró ajándékokat, díszeket lehet megvenni jelképes összegért.

– Emellett idén is csatlakoztunk az Egymillió csillag a szegényekért akcióhoz. A Katolikus Karitász tizenegyedik alkalommal hirdette meg a szolidaritási hetet, amely december 9-én ér véget. A kezdeményezés ideje alatt a templomba érkező hívektől adományokat fogadunk el, amit egy-egy szál gyertyával hálálunk meg.

Az ilyen módon befolyt összegből a csoport egyrészt ajándékcsomagokat állít össze, amellyel a karácsonyt egyedül töltő, magányos embereknek kedveskedik. A tagok a nehezebb körülmények közt élőkre is gondolnak, az ő mindennapjaikat tartósélelmiszer-csomagokkal könnyítik meg.

– Nekünk az a legnagyobb öröm, ha segíthetünk másokon. Ehhez pedig semmi másra nincs szükségünk, csak hitre – és persze, egy kis egészségre –, hiszen Jézus nélkül, a magunk erejéből nem boldogulnánk.

A Sarlós Boldogasszony Plébániához tartozó csoport vezetőjét a közelmúltban Caritas Hungarica Díjjal ismerték el. Tulman Gézáné ugyanakkor hangsúlyozza, az elismerés nemcsak neki szól, hanem a közössége minden tagjának, hiszen az aktivisták időt és energiát nem sajnálva dolgoznak azon, hogy a kiskanizsaiak szolgálatára legyenek.

– 2013-ban, dr. Joós Lászlónétól vettem át a csoport vezetését – idézi fel a kezdeteket. – Hála Istennek, elmondhatom, egy nagyon összetartó, és a Katolikus Karitászon belül tevékenykedő közösségekhez képest nagy létszámmal működő csapatot alkotunk. A városrészben élők zöme már ismer minket, és kér vagy szól, ha a környezetében tud olyanról, aki támogatásra szorul, esetleg csak egy kis törődésre vágyik.

Nemes Dóra