Megjelent a legújabb antológia

facebook megosztás

Bemutatták a Kanizsai Antológia 19. kötetét. A könyvben 48 szerző alkotásai – versek, prózák, tanulmányok és grafikák – szerepelnek.

Bolyais tanulók műsorával kezdődött a legújabb Kanizsai Antológia kötetbemutatója, majd Balogh László, a humán bizottság elnöke köszöntötte a szerzőket és az érdeklődőket.

– Rendületlenül hihetünk abban, hogy „dombországban”, Dél-Zalában – mondjuk úgy, hogy „Zala patak alján” bőven teremnek és teremtenek a múzsák – fogalmazott.

A 19. kötetben csaknem félszázan szerepelnek. A szerkesztők zömében irodalmi vagy tudományos igénnyel megírt szövegeket válogattak be, de a könyvben képzőművészek grafikái is helyet kaptak.

– A tanulmány mindig erős, a próza most nagyon erős, viszont a költészet egy kicsit hullámzó. A fiatal tehetségek már az interneten publikálnak, az idősebbek alkotóereje pedig nem egyforma: az egyik évben van nekik, a másik évben nincs nekik erős anyaguk. Ez a hullámzás itt is meglátszik, de nem akarjuk elengedni a kezüket – mondta Kardos Ferenc, a kötet egyik szerkesztője.

A Kanizsai Antológiában évről évre vagy most először publikáló alkotók számára a kötet közös platformot, a kötetbemutató pedig közösségi találkozóhelyet jelent.

– Amikor egy évtizeddel ezelőtt átvettük a szerkesztői munkákat, az a kötet nagyon sokaknak az első megjelenési lehetőség volt. Azóta a résztvevők döntő többsége önálló kötettel vagy kötetekkel jelentkezett. Ez azt jelenti, hogy az antológia sokaknak egy ugródeszka: önbizalmat nyernek tőle, és menedzselik magukat – mutatott rá a kiadvány másik szerkesztője, Lehota M. János.

A Halis István Városi Könyvtár által meghirdetett Pék Pál-emlékév okán a tíz évvel ezelőtt elhunyt költőnek, irodalomkritikusnak, tanárnak is emléket állít a 19. kötet, hiszen a borítón az ő arcképe látható, valamint a könyvbe bekerült az Utazás című versének kézirata.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.