Na, akkor még egyszer: Magyarországon engedély kell a lőfegyver viseléséhez, különben börtönbe kerülsz

Persze, mondhatja valaki, hogy nem ismertem a másik (szomszédos…) ország törvényeit, ami ugye nem mentesít a következmények alól, na de kérem: miért kell bevinni egy idegen ország területére egy maroklőfegyvert, úgy, hogy legalább a határon nem kérdezzük meg: „legyen szíves, ezt szabad maguknál?”. Nem, nem szabad, és ezt most egy életre meg fogja tanulni az a horvát fiatalember is, akit az M70-es autóúton fogtak el idén nyáron, az autójának kesztyűtartójában egy jugoszláv gyártmányú Zastavával. A büntetőügyről dr. Pirger Csabát, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztem.

Egy 28 éves, horvát állampolgár 2018. július 14-én este, az M70-es autóúton egy magyar honosságú, Opel Zafira gépkocsival közlekedett. Egy számára váratlan rendőri igazoltatás során az Opel kesztyűtartójából, más egyebek mellett, egy 7,65 mm Browning kaliberjelű Crvena Zastava, az egykori Jugoszláviában gyártott öntöltő pisztoly – valamint annak a tárában 1 db jugoszláv pisztolytöltény – került elő. A magyar rendőrök a fegyvert lefoglalták, a horvát állampolgárt pedig elfogták és előállították.

Az igazságügyi fegyverszakértői vélemény szerint a lefoglalt tárgyak egyértelműen lőfegyvernek és lőszernek minősülnek, amelyeknek tartásához hazánkban engedély szükséges. A férfi fegyvertartási engedéllyel nem rendelkezett, állítása szerint a lefoglalt lőfegyvert és lőszert 2018. július hónap elején, önvédelmi célból vásárolta a horvát fővárosban 350 Euróért, majd azt engedély nélkül Magyarország területére hozta és a gépkocsijában tartotta. Ezért a Nagykanizsai Járási Ügyészség a horvát férfival szemben lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járásbíróságon.

Papp Attila