Pénteken csalók felett mondanak majd ítéletet a megyeszékhelyen

Uniós támogatást ígérő, „nagymenő” csalók, és magányos férfiakra vadászó nő ül majd holnap a vádlottak padjára.

Uniós támogatást ígértek, felfüggesztett börtönt kaptak érte: pénteken Sz. A. felett is pálcát törnek majd

Még a nyár elején hozott elsőfokú ítéletet a Zalaegerszegi Járásbíróság annak a három férfinek az bűnperében, akik európai uniós támogatások ígéretével több, mint 18 millió forintot csaltak ki egy házaspártól. Holnap az elsőrendű vádlott, Sz. A. további sorsa felett is jogerővel döntenek majd, ugyanis ő volt az egyetlen, aki fellebbezett az elsőfokú verdikt ellen.

A büntetőügyről a tavalyi esztendő végén számoltunk be először a kanizsaujsag.hu olvasóinak. Majd az elsőfokú, nem jogerős ítéletről a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője, dr. Vándor Virág tájékoztatta hírportálunk olvasóit, 2018 júniusának végén. Ebből idézünk most:

A Szalai Csabáné dr. Horváth Katalin vezette büntetőtanács által megállapított tényállás szerint az I. rendű vádlott, Sz. A. 2015 decemberében határozta el magát arra a zalai megyeszékhelyen, hogy a sértett házaspártól egy kitalált történettel fog pénzt szerezni. Ennek megfelelően a III. rendű vádlott egy befolyásos, európai uniós támogatásokat intézni tudó személy szerepét játszotta el, és az uniós támogatások megszerzését ígérte nagyobb összegű készpénz ellenében. A III. rendű vádlott és a sértettek közötti találkozókon a II. rendű vádlott is jelen volt, megerősítve a házaspárt abban, hogy a támogatás megszerzésének nincs akadálya. A sértettek ennek érdekében, több alkalommal, összesen 18.041.350,- Ft készpénzt adtak át a vádlottaknak, akiknek célja kizárólag a sértettek pénzének jogtalan megszerzése volt, hiszen valójában semmilyen európai uniós támogatást nem intéztek, erre lehetőségük sem lett volna.

A férfiakat a bíróság bűnösnek találta folytatólagosan és társtettesként elkövetett csalás bűntettében, ezért az I. és III. rendű vádlottakat 2 év szabadságvesztéssel sújtotta, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, a II. rendű vádlott esetében 1 év 6 hónap szabadságvesztést szabott ki, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztve. Ezen túlmenően, egyetemlegesen kötelezte a vádlottakat a csalással megszerzett pénz – 18.041.350,- Ft – sértettek részére történő megfizetésére is. Az ítélet a bejelentett fellebbezésekre tekintettel nem jogerős, ugyanis az I. rendű vádlott felmentéséért fellebbezett, míg a II. rendű vádlott és védője, illetve a III. rendű vádlott védője, továbbá az ügyész a fellebbezés benyújtására 3 nap gondolkodási időt tartott fenn.

Végül az ítélet a másod- és harmadrendű vádlottakra jogerőssé vált, holnap pedig a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Rupa Melinda vezette büntetőtanácsa Sz. A. esetében is jogerővel dönt majd.

Magányos férfiakra vadászott a csaló nő

A Zalaegerszegi Járásbíróság dr. Aradi Krisztina vezette büntetőtanácsa előtt folytatódik holnap – a perbeszédekre kerül sor és ítélethirdetés is várható – H. Gy. -né büntetőpere, aki az ügyészek szerint párkereső, magányos férfiakat szemelt ki magának, majd naivitásukat és jóhiszeműségüket kihasználva vágta át őket: volt olyan sértett, akit több millió forinttal. Néha a csaló nő másodrendűként megvádolt lánya is „besegített”, nézzük meg röviden a három bűnügyet.

Egy lakás árát csalták el, mindössze 3 hónap leforgása alatt

A vádirat szerint a sértett 2014 augusztusában adott fel társkereső hirdetést a Zalai Hírlapban. Erre jelentkezett – álnéven – H. Gy.-né, s elhatározta, hogy a férfitól különféle indokokkal pénzt fog kérni. Tervébe lányát, a II. rendű vádlottat is beavatta, akivel együtt győzködték a férfit, hogy a kért összegeket átadja nekik. A nők a sértettől 2014 októbere és decembere között 1 millió 840 ezer forintot csaltak ki. Ezen kívül a vádlottak kérésére a férfi, kamatokkal növelten további 754 ezer 120 forint összegben vett fel hiteleket. Mindezen felül különféle áruvásárlási kölcsönszerződések megkötésére is rábírták a sértettet, 2 millió 350 ezer 742 forint értékben. H. Gy.-né és lánya összesen 4 millió 944 ezer 862 forintnyi kárt okozott a férfinak.

Már az első randin „lehúzott” 67 ezret

H. Gy.-né a Szuperinfó című újságban figyelt fel a sértett társkereső hirdetésére, még a tavalyi esztendő novemberében. Telefonon hívta fel a férfit, majd többször is beszéltek egymással, mielőtt az első személyes találkozóra sor került volna: a nő egyébként azt állította magáról, hogy egy nagy cég zalaegerszegi üzemében dolgozik. Az első találkozóra 2017. november 22. napján került sor egy zalaegerszegi cukrászdában. A csalásra készülő nő már a találkozót leegyeztető telefonbeszélgetés során jelezte, hogy pénzt szeretne kölcsönkérni a férfitól, aki így is belement a randevúba. A személyes beszélgetés során H. Gy.-né 42.000,-Ft-ot kért kölcsön a férfitől, azzal az indokkal, hogy a gyűrűjét kiválthassa a zálogházból. Azt ígérte, hogy a pénzt néhány nap múlva visszafizeti a sértettnek. Ezt követően a páros elment egy ATM automatához, ahonnan a sértett pénzt vett magához, majd a következő útjuk a zálogházba vezetett, ahol a nő kiváltotta a gyűrűt. Az ékszer kiváltása után H. Gy.-né közölte a sértettel, hogy egy családi rendezvényt szervez, amihez szeretne lefoglalni egy éttermet, és erre figyelemmel további 25.000,-Ft-ot kért kölcsön a sértettől. A férfit azzal nyugtatta, hogy 2017. november 27. napján elmegy majd hozzá Szombathelyre, és a 42.000,-Ft-tal együtt ezt az összeget is visszafizeti. A férfi és a nő útja ismét az automatához vezetett, ahol H. Gy.-né „legombolta” a sértettől a 25 ezer forintot, aki ezt követően visszautazott Szombathelyre.

A csaló nő már másnap telefonált, és természetesen ismét pénzt kért: a mese úgy szólt, hogy örökölt, és az örökséget intéző ügyvédnek kell fizetnie 32.000,-Ft ügyvédi díjat. A terhelt újfent azt ígérte, hogy a pénzt a többivel együtt 2017. november 27. napján adja majd vissza. A sértett a telefonbeszélgetést követően egy szombathelyi bankfiókból elutalta a kért összeget a nőnek, aki a pénzt Zalaegerszegen fel is vette. H. Gy.-né a következő nap ismét telefont ragadott, most azzal az ürüggyel, hogy az ügyvédnek további pénzt kell fizetni és ehhez újabb 20.000,-Ft-ot kért kölcsön a sértettől. A nő azt ígérte, hogy ezt az összeget is 2017. november 27. napján fogja visszafizetni. A férfi még mindig hitt a nőnek, így ismét elutalta a kért pénzt Zalaegerszegre. A nő vérszemet kaphatott, mert még aznap újra telefonált, további kölcsönt kérve a sértettől, azonban a férfi a további kölcsönadástól már elzárkózott. Ezután H. Gy.-né elérhetetlenné vált a sértett számára, a telefonhívásait nem fogadta, és persze nem ment el a 2017. november 27. napjára tervezett találkozóra sem. Mindössze egy rövid szöveges üzenetet küldött a sértettnek, amiben a pénz visszafizetését 2017. december 20. napja után ígérte.

A férfi nem nyugodott bele a vele történtekbe, és 2017. december 11. napján, csalás miatt tett feljelentést a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságon, ahol a nyomozás meg is indult. A nyomozás során H. Gy.-né ismét felvette a kapcsolatot a sértettel és 2018. január 27. napján, egy zalaegerszegi cukrászdában ismét találkozott vele. A találkozó során a terhelt aláírt egy megállapodást, melyben vállalta, hogy a kölcsönkapott pénzt (kiegészítve 5.000,-Ft-tal) részletekben visszafizeti majd H. Gy.-né arra is rábeszélte a férfit, hogy a rendőrségen kérje a nyomozás megszüntetését. Emellett, a beszélgetés során a nő további 25.000,-Ft-ot kért kölcsön a sértettől, aki a pénzt még ott, a cukrászdában át is adta a terheltnek. Persze a megállapodásból nem lett semmi, a férfi az összes kölcsönadott pénzének – 144 ezer forintnak – búcsút inthetett.

Veszedelmes viszonyok: szerelmet ígért, majd több, mint egymilliót csalt ki

H. Gy.-né nemcsak tavaly, de 2016-ban sem „tétlenkedett”, hanem akkor is áldozatra vadászott. Rá is talált egy társkereső hirdetésre a Zalai Hírlapban, amelyet egy férfi adott fel. A vádlott nő „Novák Mária” néven mutatkozott be. Megismerkedtek, majd randevút beszéltek meg egymással Zalaegerszegre, a Zala Megyei Kórház elé. 2016. július 20. napján jött létre a találka, amire a férfi nagy reményekkel készült: már a megismerkedésük örömére 40 darab tojást vitt ajándékba a rosszban sántikáló asszonynak. A találkozó során beültek a Megálló Presszóba is, ahol a sértett kifizette H. Gy.-né fogyasztását, valamint adott neki ajándékba  4.000,-Ft-ot azzal a céllal, hogy a terhelt az unokaöccsének tortát vásárolhasson. A nő már a presszóban történt beszélgetés során utalgatott rá, hogy mint férfi, „bejön neki” a sértett, el tudna képzelni egy szorosabb kapcsolatot is vele. A szerelembe eső férfi az esetleges párkapcsolat reményében továbbra is tartotta a vádlottal: találkozgatott vele és adott át részére kisebb-nagyobb pénzösszegeket. Általában a zalaegerszegi Dísz téren találkoztak, és a nőnek mindig volt valamilyen indoka arra, hogy kölcsönt kérjen: orvosra, gyógyszerre, élelmiszerre, a telefonkártya feltöltésére majd 100 ezer forintja ment rá a meggondolatlan férfinak.

De ez nem volt elég: H. Gy.-né az ötödik találkozójuk után azzal hívta fel telefonon a férfit, hogy Kaposváron van, a kórházban, és sürgősen pénzre lenne szüksége, amiből részben az orvost és a gyógyszereit fizetné ki, illetve költőpénzt is akar magánál tartani. Ezért megkérte a sértettet, hogy vegyen fel 200.000,-Ft kölcsönt az egyik pénzintézetben, amelyet majd közösen fognak visszafizetni. A férfi ebbe bele is egyezett és 2016. szeptember 19. napján, a zalaegerszegi lakóhelyén meg is kapta a 200.000,-Ft kölcsönt. Mikor telefonon jelezte a terheltnek, hogy nála van a kölcsönösszeg, H. Gy.-né közölte vele, hogy a pénz egy részét a Zalaegerszeg, Kossuth Lajos utcán adja át az unokájának. A terhelt útmutatása alapján a sértett 103.500,-Ft-ot átadott egy ismeretlen személyazonosságú, 15 év körüli lánynak. A terhelt különféle költségeire hivatkozva később Zalaegerszegen, a Dísz téren 2016. szeptember 22. napján további 20.000,-Ft-ot, míg valamikor 2016. szeptember végén újabb 18.000,-Ft-ot is elkért és meg is kapott a sértettől a banki kölcsön összegéből. Ezt követően H. Gy.-né 2016. szeptember 25. napján megszakította a kapcsolatot a sértettel, aki öt nappal később, csalás miatt feljelentést tett a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságon, ahol meg is indult a nyomozás.

Mikor H. erről tudomást szerzett, ismét felvette a kapcsolatot a férfivel, és október elején visszaadott neki 12 ezer forintot, de ez csak a következő csalásának az előkészülete volt. Ugyanis, a nyomozás során történt egyeztetések egyikén közölte a sértettel, hogy hamarosan örökölni fog 12 millió forintot, amiből majd minden tartozását vissza fogja neki fizetni, azonban addig is további pénzösszegekre lenne szüksége. Megkérte a férfit, hogy vegyen fel újabb 100 ezer forint kölcsönt, amit a sértett – továbbra is bízva a jövőbeni párkapcsolatban – ismét csak megtett. A személyi kölcsön felvétele után, 2016. október 10. napján ruhavásárlásra 15.000,-Ft-ot, vízvezeték szerelésre 57.000,-Ft-ot, majd 2016. október végén gyógyszerekre újabb 30.000,-Ft-ot adott át a terheltnek. Ezen kívül a nő lakásfelújításra, valamint gyógyszervásárlásra hivatkozva, 2016. novemberében további 52.000,-Ft-ot, míg 2016. decemberben további 58.000,-Ft-ot kért és kapott a sértettől.

És ez még mindig nem volt elég a nőnek: közölte a férfivel, hogy a lakásfelújításhoz további pénzösszegekre lesz szüksége, amit úgy kellene előteremteni, hogy a sértett áruvásárlási kölcsönökkel nagyobb értékű laptopokat vásárol, amiket majd ő értékesít, a törlesztő részleteket pedig majd az örökségből kifizeti. A férfi ebbe is beleegyezett és H. Gy.-né rábírására, 2016 októberében egy 105 ezer forint értékű laptopot, majd november 18-án egy 143 ezer forintos készüléket vásárolt. Utóbbi vételhez a bank 230 ezer forintot bocsátott a rendelkezésére, így, a laptop vételárának kiegyenlítése után a nő még 86 ezer forintot vetetett ki egy ATM-ből a sértettel, amelyet aztán ugyancsak elkért tőle. Ugyanez ismétlődött meg november 23. napján: akkor 160 ezer forintért vásárolt egy laptopot a férfi, majd nem sokkal később további 65 ezer forint készpénzt is átadott a nőnek. Végül 2016. december 06. napján 155 ezer forintért egy újabb laptopot vetetett a nő a sértettel.

És itt még mindig nincs vége a történetnek, mert H. Gy.-né 2017. januárban ismét megkereste a sértettet, hogy örökölt egy házat, aminek az illetéke 50.000,-Ft. A terhelt az illeték összegét kölcsönkérte a sértettől azzal, hogy a házat 19 millió forintért eladják, amelyből neki 9,5 millió jár, és a kölcsönöket majd ebből fogja neki visszafizetni. A férfi ezt is elhitte, és további 50 ezer forintot adott át az asszonynak. Végül H. Gy.-né 2017. február 09. napján, a gázszámlája befizetésére és gyógyszerekre újabb 16 ezer forintot kért és kapott még kölcsön a sértettől.

Papp Attila