Több mint sport – Nagykanizsán rendezték meg a Zala Megyei Parasportnapot

Idén Nagykanizsa adott otthont a megyei parasportnapnak. A Zala Megyei Fogyatékkal Élők Sportszövetségének programján hét intézmény csaknem száz növendéke vett részt. A fiatalokra hét állomáson vártak mozgásos és interaktív feladatokat.

17. alkalommal rendezték meg a Zala Megyei Parasportnapot abból az alkalomból, hogy december 3-án van a fogyatékkal élők világnapja.

– Elsősorban az a cél, hogy azok a diákok, akik nem tudnak a versenysportba bekapcsolódni – vagy nem érnek el eredményeket, itt kimozogják és próbára tegyék magukat – fogalmazott Szíver Krisztina, Zala megye fogyatékosügyi sportreferense.

A parasportnap házigazdája idén a Szivárvány EGYMI volt. Itt és a szomszédos Bálits Károly Vívóteremben vártak különféle feladatok a gyerekekre. A program során nem csak sportoltak: az egyik állomáson például terápiás kutyákkal dolgoztak együtt.


Az egyik állomáson Dió, a terápiás kutya várta a csapatokat

A tét nélküli versenyen hét zalai intézmény csaknem száz növendéke vett részt, Nagykanizsa mellett Lentiből, Zalakomárból, Zalaszentgrótról és Zalaegerszegről érkeztek vendégek. A parasportnapot a Zala Megyei Közgyűlés is támogatta egy sikeres pályázat révén. Bene Csaba alelnök arra buzdította a gyerekeket, építsék be a rendszeres testmozgást a mindennapjaikba.

Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a program legalább annyira szól a közösségformálásról, mint a sportokról.

– Amikor hozzáláttok majd a feladatok teljesítéséhez, egyrészt próbára teszitek, ti magatok mire vagytok képesek – mondta a politikus a gyerekeknek a megnyitón. – Másrészt az iskolátokat képviselve, csapatban versenyeztek egymással. Egymásért és magatokért is küzdhettek ma.


A gyerekek a vívást is kipróbálhatták

Aki részt vesz a programon, bármilyen eredménnyel is szerepel, már nyertes, tette hozzá Dénes Sándor polgármester, majd úgy fogalmazott: bízik abban, hogy a diákok és felkészítőik is maradandó élményekhez jutnak.

A Zala Megyei Parasportnap a 70 éves Szivárvány EGYMI jubileumi programsorozatának nyitórendezvénye is volt egyúttal. Mint azt Horváth Piroska intézményvezető elmondta, az évforduló alkalmából szakmai és kulturális eseményeket egyaránt szerveznek a következő hónapokban.