Újra alkotmánybíróvá válhattak a diákok a Lenti Járásbíróságon

facebook megosztás

Újra alkotmánybíróvá válhattak a diákok a Lenti Járásbíróságon. A helyi Gönczi Ferenc Gimnázium és Szakgimnázium, valamint a határ menti kisváros járásbíróságának együttműködése még 2013-ban kezdődött, és azóta is folyamatos. A rendezvény részleteiről dr. Bartalné dr. Mentes Judittól, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivőjétől érdeklődtem.

– Az iskola és a bíróság közötti megállapodás szerint a bírák, bírósági titkárok, illetve a járásbíróság fogalmazója – felmenő rendszerben – a 9. évfolyamos tanulóknak általános jogismereti, a 10. osztályos diákoknak pedig tematikus osztályfőnöki órákat tartanak. Azonban a 11. évfolyamosok sem maradnak ki semmiből, hiszen az „egyezség” szerint részükre tárgyaláslátogatást, perszimulációt, valamint jogász vetélkedőt is szervez a Lenti Járásbíróság – sorolta a részleteket dr. Bartalné dr. Mentes Judit. – 2018. december 5-én a gimnázium 11/A. osztályos tanulói perszimuláción vehettek részt. Egy büntetőjogi esetet dolgoztak fel, amelyben 3 fiatalkorú vádlottat lopás vétségével gyanúsítottak. Az ügy szereplőit – a bíró kivétel – mind a diákok játszották el.

– Ezt követően december 7-én, a gimnázium 11/B. osztálya a tavaly már nagy sikerrel megrendezett „Legyél Te is alkotmánybíró!” elnevezésű jogász vetélkedővel zárta ezt az esztendőt. A megmérettetésen a diákok próbára tették jogi ismereteiket, jogérzéküket, logikai képességeiket, végső soron pedig – több-kevesebb sikerrel – a szerencséjüket is – mondta mosolyogva a sajtószóvivő.

– A szinte valamennyi jogágra kiterjedő kérdések megválaszolásához egyes esetekben komoly gondolkodásra, sőt segítségkérésre is szükség volt. A vetélkedő során a diákok megismerkedtek többek között jogtörténeti érdekességekkel, alapvető jogi fogalmakkal, de a bíróságot érintő, számos praktikus ismerettel is. A helyes válaszokkal – egy népszerű televíziós vetélkedő mintájára – a képzeletbeli jogi pályán lehetett előrelépegetni, így a versenyzők az egyetemistától egészen az alkotmánybírói tisztségig juthattak el, ha ügyesen válaszoltak – mondta végül a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.